Naslovi

Hor „Eš Šems“ predstavio ilahiju „Svaki šehid“

Hor Džemata Vrbanjci osnovan još davne 2003. godine sa simboličnim nazivom „Eš Šems“. Kroz sve ove godine održali su tradiciju, a sada predstavljaju ilahiju „Svaki šehid“.

Ilahija je posvećena našim šehidima Bosne i Hercegovine, a posebno onima koji su vezani za Korot Varo.i džemat Vrbanjce – rekli su nam iz hora.

 Smisao ove ilahije ogleda se u tome što je planirano da u ovoj godini ona obilježi 30. godina stradanja na prostorima Kotor Varoša. Ove godine je tačno trideset godina otkako je agresorska vojska počinila strašan zločin na ovim prosorima. Ukupno je ubijeno oko 600 osoba. Od toga je samo u džematu Vrbanjci 97. šehida.

To je bilo više nego dovoljno da nas nadahne i da ovu  ilahiju napišemo, snimimo i kao amanet našoj djeci ostavimo. Kao posjetnik ali i kao obavezu da nikada ne zaborave šta je se desilo.na ovim prostorima i da pamte ko su to naši šehidi i zašto je šehid poseban amanet za nas Bošnjake – dodali su.

Baš iz tog razloga ova ilahija govori „a svaki šehid još tu stoji i da nas broji“, jer sve.nas je manje kao svjedoka onoga za što su naši dragi šehidi dali ono najvrijednije,a to je svoj život. Ono što je ovako interesantno da je autor ilahije dobio inspiraciju upravo kada je čistio ploče šehida i čitao njihova imena i zalijevao cvijeće oko njihovog sebilja. Tekst i muziku potpisuje Emir ef. Bilić, koji je ujedno i solista.