Naslovi

Album “Beyond The Limits” -Hamdija Salihbegović

Gitarski virtuoz Hamdija Salihbegović, predstavio je pet instrumentalnih kompozicija. Svaka od njih ima jaku poruku koju šalje, a na djelima je okupio vrhunsku ekipu. Hamo je gitarista, tekstopisac i lider sarajevske grupe „Konvoj“ koja na muzičkoj sceni djeluje od 1988. godine. Otkrio nam je kako je duže vrijeme razmišljao o instrumentalnom albumu, ali je sve ideje tek sada uspio da skupi na jedno mjesto.

Get on your feet

Instrumentala puna pokretačkog i mladalačkog duha bila je prva koja je predstavljena. Poziva energijom na optimizam koji nam je svima bio potreban u vremenima pandemije koja su iza nas. Zajedno sa Hamdijom snage su udružili poznati i uspješni muzičari poput Dade Marinkovića na bubnjevima, Muamera Đoze na bas gitari i Damira Arslanagića na klavijaturama.

Mangolia

U saradnji sa gitaristom Emirom Jugom, izašao je duet pod nazivom „Mngolia“. U ovoj originalnoj kombinaciji blueasa i jazza Slihbegović i Jugo su se i pored sličnog muzičkog senzibiliteta izrazili na jedinstven način.

Uživali smo u procesu pripreme i snimanja pjesme koja, u ovom specifičnom vremenu, daje dašak pozitivnosti – rekao je Jugo.

Beyond The Limit

Ovaj singl, po kom je album i dobio ime, donosi nešto čvršći zvuk u formi melodic rocka i bluesa. Pored Slihbegovića, na instrumentali su radili Senad Šuta na bubnjevima i Muamer Đozo na bas gitari.

Iako je vrijeme u kojem živimo teško i puno izazova, moramo se boriti protiv ograničenja, bilo da su vlastita ili nametnuta. Tek tada se osjećamo voljnim oblikovati svoju realnost. Čini me ispunjenim to što uspijevam da realizujem svoje zamisli, koje me uvijek odvedu u neku avanturu – rekao je Salihbegović.

Kuvet

Gitarski virzuozi Hamdija Salihbegović i Muris Varajić udružili su snage i objavili spot za pjesmu „Kuvet“. Ovo je bila četvrta numera sa albuma koja prenosi žestoki funk/rock zvuk sa buntovnim solo dionisama ovog dvojca.

Prijateljstvo Varajića i Salihbegovića datira još iz najtežih dana, što je nekako bio i logičan slijed da ga ozvaniče i u formi zajedničke pjesme. Ritam sekciju u ovom projektu čine bubnjar Bojan Crnogorac i basista Alen Ekmečić, koji su također dugogodišnji saradnici i prijatelji s popularnim dvojcem.

Sarajevo Winter Nights

Peta po redu kompozicija posvećena je rodnom gradu. Ova smooth acid jazz kompozicija, koja vješto uklapa zvuke trube i harmonike, predstavljena je kroz intermezzo formu spota. On na mističan način prenosi energiju sa sarajevskih ulica i prekrasnih pejzaža prirode sa obronaka grada u periodu kasne zime.

Na pjesmi su učestvovali Adis Sirbubalo (harmonika i rhodes piano), Miron Rafajlović (flugelhorn), Anes Beglerbegović (bubnjevi) i Muamer Đozo (bas gitara).

Album „Beyond The Limit“ prava je poslastica za sve ljubitelje gitarskog zvuka, ali i zapis o generaciji vrhunskih muzičara iz Bosne i Hercegovine. Uživajte!