Naslovi

Šta se krije iza hita „Okuj me care“ Halida Bešlića?

Halid Bešlić svojim hitovima veselio je publiku širom svijeta. Pjesme koje su ga proslavile uvijek su nosile neku dublju poruku. Upravo zbog toga njegov repertoar je impresivan, a hitovi ne poznaju granice vremena. Ono što je posebno zanimljivo jeste da se u Bešlićevim pjesmama ističu i neki motivi natprirode, magične sile koje ih, na poseban način, približe folkloru. U isto vrijeme, ti motivi daju status pjevača istinske narodne pjesme. hita

Primjer te natprirodne, magične sile u njegovom opusu je zaista mnogo. Od čudesne Miljacke koja se od običnog potoka pretvara u kazaklizmičnu nezaustavljivu bujicu koja ruši brojne mostove, samo da bi razdvojila ljubavni par, do onog odricanja od ovozemaljskog blaga – piše Večernji list.

Obratite li pažnju i na brojne druge Bešlićeve pjesme, vrlo lako možete uočiti slične motive i elemente.

Slično je i sa pjesmom „Okuj me care“. Magija u ovoj pjesmi ogleda se u zelenim očima koje su jače od okova i teže od lanaca. One imaju snagu kakvu nema nijedna ovozemaljska sila.

Pjesma priča priču o zabranjenoj ljubavi. Lirski subjekat je zaljubljen u ljepoticu zelenih očiju, ali se na putu njihove sreće spriječila viša sila – car koji je nosilac sve snage i moći. Zbog čega se našao na putu njihovoj sreći stihovi ne otkrivaju, ali se da naslutiti da je ljubomora motiv takvog postupka. Ipak su zelene oči te koje ne poznaju silu i moć.

Prođe od tada godina mnogo, ja još volim je – kazuje lirski subjekt i time samo dodatno naglašava monumentalnost ljubavi koju su u njemu probudile fatalne zelene oči.

Okuj me care – ponavlja se kroz pjesmu, te ističe kako mu nikakva kazna ne može teško pasti ukoliko voljena žena nije pored njega. To je ljubav, to je magija.

Kada sve rečeno uzmemo u obzir, postaje jasno da je Halid istinski magijski pjevač. Zato i ne čudi zbog čega njegova karijera traje ovoliko dugo. Izgleda da smo svi nezasiti njegove magije.