Halid Bešlić svojim hitovima veselio je publiku širom svijeta. Pjesme koje su ga proslavile uvijek su nosile neku dublju poruku. Upravo zbog toga njegov repertoar je impresivan, a hitovi ne poznaju granice vremena. Ono što je posebno zanimljivo jeste da se u Bešlićevim pjesmama ističu i neki motivi natprirode, magične sile koje ih, na poseban način, približe folkloru. U isto vrijeme, ti motivi daju status pjevača istinske narodne pjesme. hita

Primjer te natprirodne, magične sile u njegovom opusu je zaista mnogo. Od čudesne Miljacke koja se od običnog potoka pretvara u kazaklizmičnu nezaustavljivu bujicu koja ruši brojne mostove, samo da bi razdvojila ljubavni par, do onog odricanja od ovozemaljskog blaga – piše Večernji list.

Obratite li pažnju i na brojne druge Bešlićeve pjesme, vrlo lako možete uočiti slične motive i elemente.

Slično je i sa pjesmom „Okuj me care“. Magija u ovoj pjesmi ogleda se u zelenim očima koje su jače od okova i teže od lanaca. One imaju snagu kakvu nema nijedna ovozemaljska sila.

Pjesma priča priču o zabranjenoj ljubavi. Lirski subjekat je zaljubljen u ljepoticu zelenih očiju, ali se na putu njihove sreće spriječila viša sila – car koji je nosilac sve snage i moći. Zbog čega se našao na putu njihovoj sreći stihovi ne otkrivaju, ali se da naslutiti da je ljubomora motiv takvog postupka. Ipak su zelene oči te koje ne poznaju silu i moć.

Prođe od tada godina mnogo, ja još volim je – kazuje lirski subjekt i time samo dodatno naglašava monumentalnost ljubavi koju su u njemu probudile fatalne zelene oči.

Okuj me care – ponavlja se kroz pjesmu, te ističe kako mu nikakva kazna ne može teško pasti ukoliko voljena žena nije pored njega. To je ljubav, to je magija.

Kada sve rečeno uzmemo u obzir, postaje jasno da je Halid istinski magijski pjevač. Zato i ne čudi zbog čega njegova karijera traje ovoliko dugo. Izgleda da smo svi nezasiti njegove magije.