Naslovi

Odgođena premijera Tominog filma: Evo zašto!

Odgođena premijera dugoočekivanog filma o legendi narodne muzike.

Toma Zdravković rođen je 1938. godine u Aleksincu, a u Beograd je stigao u potrazi za boljim životom. Teško je i pomisliti da estrada na početku nije prepoznala njegov talenat. Oduvijek se govorilo da je Silvana Armenulić zaslužna za njegovu karijeru, pronašavši ga na jednoj beogradskoj klupi. Omogućila mu je nastupe, a on joj je napisao veliki hit „Šta će mi život bez tebe dragi“. Toma se u svojoj karijeri ostvario i kao tekstopisat, ali i aranžer. Tekstove svojih pjesama, koje su večinom autobiografske, pisao je sam. Njegove pjesme su kafanske i govore uglavnom o nesretnoj ljubavi.

Hitovi poput „Da l’ je moguće“, „Danka“, „Dotak'o sam dno života“, „Tužno leto“ i „Kafana je moja sudbina“ samo su neki koji će se pojaviti u filmu o Tominom životu. Film bi trebao biti poklon za 30. godišnjicu njegove smrti. Preminuo je 30. septembra. 1991. godine u Beogradu.

Snimanje autobiografskog filma pod nazivom „Tomo“ priveden je kraju.

Posljednje scene snimane u Čikagu u završene. Za ovaj, nadamo se, komad historije zaduženi su Nikola Pejković i Dragan Bjelogrlić koji je uz Željka Joksimovića zadužen za produkciju. Režija je pripala Zoranu Lisinacu. Glavna uloga u dodijeljena je Milanu Mariću. On će tumačiti lik Tome, ok će njegovu ženu glumiti Sanja Marković. Posebna pažnja usmjerena je na muziku prošlih vremena. Iz tog razloga, ulogu Silvane Armenulić tumačila je Tamara Dragičević.

Sve karakteristike prošlih vremena odlično su prikazane. Ispričana je priča koja se više nikada neće ponoviti.

Za Tomu Zdravkovića svi kažu da je bio boem. Ženio se četiri puta, ljubovao u kafani uz alkohol. Sve što je vrijedno zaradio trošio je na lagodan život, na žene, kocku, piće i kafanu. Njegov brat, Novica Zdravković, također je vrsni interpretator narodne muzike.

Iako je posljednja klapa završena, odgođena premijera je bila neizbježna zbog epidemiloške situacije. Pomjerena je za neke bolje uslove, a spomenuti film obilježit će smrt legende.

Komentariši