Naslovi

Divili smo joj se kao glumici, ali malo ko zna da je Mira Furlan snimila album

Javnost je nedavno uzdrmala vijest o smrti poznate glumice Mire Furlan. Ona nas je napustila u 66. godini života, a mnogi su porhlili da podijele razloge njene smrti. Međutim, malo ko od njih zna da je Mira Furlan snimila jedan album. Album svjedoči koliko je Mira bila uspješna i u drugim sferama. Hrvatski književnik i muzičar Davor Slamnig se, nakon napuštanja grupe Buldožer, posvetio svom bendu u kom je Mira bila glavna zvijezda. Zajedničko muziciranje zabilježeno je na albumu “Mira Furlan i orkestar Davora Slamniga”.

Ovo izdanje vrlo brzo je steklo kultni status i kolekcionarsku vrijednost. Album predstavlja zvučnu sliku jedne gradske sredine i žene koja se kroz nju kreće. Mirin interpretatorski izraz prožet je reskim glumačkim vještinama. Tokom slušanja albuma, prosto se saživite s njom kao naratorkom.

U pjesmama vide se slike svakodnevnice: iskrivljena lica građana u rano jutro, mamuran povratak kući ili užurbano jurcanje na posao, depresija i trenuci introspektivnog isceljenja. Sve su to teme i uloge koje je Mira Furlan maestralno interpretirala.

Njena transformacija je fascinantna, podjednako kao i neizmjerna želja da likove koje “igra” prilagodi sredini. Taj napor tokom trajanja ovog muzičkog zapisa Mira dovodi do neizbježnog apsurda. Uticaj albuma “Mira Furlan i orkestar Davora Slamniga” možemo nadalje prepoznati u izrazu bendova kao što je Bel Tempo, a u novijoj rokenrol historiji i u sastavu Lira Vega.

Interesantno je kako su i filmovi i muzika Mire Furlan nešto što se, u različitim periodima života, proživljava drugačije. Shvatite kompleksnost likova, priče i emocija.

IZVOR: expresstabloid.ba

Komentariši