Naslovi

Premijerno: NesKoH i muzički triptih „Slatka žeđ“

„Slatka žeđ“ prvi je singl u 2021. godini koji predstavlja bh. pop-rock pjevač i kantautor NesKoH. Pjesma je nastala na samom početku korone i izolacije, a spada u one životne na koje je umjetnik ponosan.

Svaka numera ima svoju važnost, neke su jednostavno bitnije od drugih. Iz nekog nepoznatog razloga, da li je to povezanost s pjesmom, ili kontekst komponovanja, ili nešto treće … nemam pojma – rekao nam je NesKoH.

Po prvi put u posljednje vrijeme svi smo bili na istoj tački stajališta. Korona virus zatvorio nas je u naše domove i natjerao nas na razmišljanje. Za mnoge je izolacija bila kreativan period koji je iznjedrio nova autorska djela. NesKoH je jedan od onih muzičara koji je odlučio svoje misli, i emocije da prenese novim singlom „Slatka žeđ“.

Cilj je bio komponovati jednu planetarnu himnu koja odgovara ovoj čudnoj situaciji, i uz koju se baš i ne pleše, ali uz koju, poslije slušanja, čovjek malo razmisli o svemu – nastavlja NesKoH.

Pred njim se našao jedan izazov da, pored bosanskog jezika, istu pjesmu obradi i na dva strana jezika. Ne radi se o čistom prevodu, jer je poenta bila da se zadrži smisao, ali i da istovremeno zvuči dobro na svakom od njih.

Odlučio sam da pjesmu napišem i otpjevam na tri jezika. Postoji čak i instrumentalna verzija za ljude koji žele da snime verziju na svom jeziku.

NesKoH je poznat po svojim internacionalnim saradnjama s vrhunskim muzičarima. I na singlu „Slatka žeđ“ došlo je do jedne takve saradnje: bubanj – Engleska, bas gitara – Francuska, duvački instrumenti – Rusija, mix – Italija, spot – Španija, a izdavačka kuća – Bosna i Hercegovina.

Za ovu numeru NesKoH je pripremio i adekvatan spot.

Na spot sam iskreno jako ponosan. Trebalo mi je nešto široko, što će razumjeti svako ko pogleda isti. Radi toga u spotu nema mene, nego su se našla samo nepoznata lica i oči. Tajna je skrivena do posljednje sekunde. Zapravo, ja svoja djela kada završim ne gledam skoro nikada, ali na ovaj spot sam se nekoliko puta i sam naježio. Valjda je to neki dobar znak – zaključuje NeSkoH.

Premijeru singla „Slatka žeđ“ poslušajte na muzičkom YouTube kanalu Hayat Produkcije.

Komentariši