Naslovi

Veliko priznanje za Igora Paspalja: Gitarista iz Prijedora proglašen za najboljeg gitaristu na svijetu

Igor Paspalj proglašen je za najboljeg gitaristu svijeta. Ovaj umjetnik iz Prijedora dobitnik je priznanja u okviru tradicionalne godišnje dodjele najprestižnijih svjetskih magazina posvećenih gitari. Riječ je o “Guitar World” i “Guitar Player”.

Igor se bavi muzikom još od svoje 13. godine. Formalno obrazovanje koje je stekao tokom svog života bilo mu je od velike pomoći, iako ono, nužno, nije bilo vezano za gitaru.

“Gitaru sam počeo svirati prije nego što ću upisati muzičku školu. Nakon toga upisao sam Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, završio u rekordnom roku za tri godine, umjesto četiri, kao student generacije, magistrirao muzičku teoriju, a zatim se i zaposlio kao asistent i viši asistent na istoj ustanovi i tu proveo skoro 10 godina. Rekao bih da formalno obrazovanje nije presudno, ali je svakako veoma korisno za svestran razvoj muzičara”, istakao je Paspalj.

Igor je trenutno nastanjen u Dubajiu gdje se susretao sa mnogim poznatim imenima. Istakao je da je za šest godina imao priliku da se nađe na otprilike 1.500 nastupa pred velikom publikom i s muzičarima sa svih strana svijeta.

“U Dubaiju nisam susretao mnogo poznatih imena, bar u smislu poznatih našoj publici. Tamo je muzička scena uglavnom fokusirana na cover bendove i ugovore po luksuznim hotelima. Ja sam, doduše, sarađivao s nekoliko svjetskih imena u gitarskom svijetu – Anyd James, Justin Derrico, Marco Sfogli i drugi, ali to nije bilo vezano direktno za Dubai”, rekao je Paspalj.

Paspalj je istakao da mu priznanje koje je dobio iznimno znači za njegovu karijeru, posebno jer je riječ o tradicionalnoj godišnjoj nagradi koja se već godinama dodjeljuje gitaristima. Kao važnost ističe i to da su istu nagradu u prošlosti dobila mnoga svjetski poznata imena.

“Jedan od najcjenjenijih gitarista današnjice, Guthrie Govan, također je nosilac ovog priznanja. Na ličnom planu, meni veoma znači jer sam odrastao čitajući te magazine i nisam ni sanjao da ću jednom dobiti njihovo priznanje, kao i intervjue i prostor u tim istim magazinima”, rekao je Paspalj za “Glas Srpske”.

Za kraj je pojasnio da će kao nagradu u magazinu “Guitar World” dobiti članak posvećen njemu, u štampanom i online izdanju, ali i snimanje profesionalnog videospota.

Komentariši