Naslovi

Priča o pjesmi Bebe Selimović: “Mene moja zaklinjala majka”

Iako još uvijek ima onih koji se opiru trendovima i novijim zvukovima, ali iz dana u dan ih je sve manje, a njihov je otpor sve slabiji. U grupu tih zaštitnika umjetničkih vrijednosti i nepomirljivog protivnika svakog oblika komercijalizacije, šunda i provincijalizma bila je i Izeta Beba Selimović.

Pjevala je izvorni sevdah, te je uvijek bježala od modernizacije ovog muzičkog izražaja, zbog čega su je i smatrali prvom damom sevdaha. Diskografija od preko 20 izdatih ploča u kojima ni na jedan trenutak nije odstupila od svojih stavova i uvjerenja, tek s ove vremenske distance otvara oči i pokazuje kakav je umjetnik i borac za umjetnost bila.

U njenom opusu jesu dominirale stare, izvorne, naordne pjesme, ali bilo je i novokomponovanih, koje su podjednako odavale utisak narodnog stvaralaštva. Sve su odisale lirskom toplinom i epskim nabojem. Jedna od takvih je i “Mene moja zaklinjala majka” koju je objavila 1966. godine na albumu “Kraj potoka bistre vode”. Autor pjesme je Jozo Penava koji je potvrdio prisustvo narodnog stvaralaštva u modernom dobu.

Pjesma donosi lirski sukob između kćerke i majke koja zaklinje svoje čedo da se ne udaje za čovjeka koji je iz daleke Posavine. Uplašena da će ostati sama, bez ikoga da je posjećuje, s velikom primjesom roditeljske posesivnosti moli je da ne ide. Interesantno, od četiri strofe koliko pjesma ima, tri kazuje majka, dok je samo posljednju izgovorila kćerka. Interesantno je zbog toga što pokazuje koliko je zapravo Beba Selimović bila slična lirskom subjektu iz ove pjesme tj. kćerki. Ona kazuje da će otići za svojom ljubavi po bilo koju cijenu, čak i da je života košta. I Beba Selimović je stajala iza svojih ideala ne mareći za cijenu. O svim molbama i pritiscima da je vrate na scenu ne tako davno je rekla:

-Trebate biti jaka ličnost, kada nešto mnogo volite, da jednog dana kažete, nema više, završio sam s tim. A, ja sam baš tako odlučila, po pitanju mojih nastupa i solističkih koncerata. Pjesmu volim, muziku volim, ali podvukla sam crtu, neka me pamte po onome što sam i kakva sam bila. Jednostavno, ne želim se uklapati u ovaj današnji muzički režim.

Da li pjesma ima proročki karakter ili ne, procijenite sami. Činjenica ostaje da je Beba Selimović s pravom svrstana u velikane sevdaha, između ostalog jer je i sama živjela po principima iz narodnih pjesama. A kada živiš umjetnost, tada si istinski umjetnik…

IZVOR: expresstabloid.ba

Komentariši