Naslovi

Bukowskee danas slavi rođendan

Na današnji dan je rođen Emir Bukovica, autor, osnivač, gitarista, vokal i lider poznate grupe Emir & Frozen Camels.

Emir je gitaru počeo svirati kada je imao samo 11 godina. Početke karijere je započeo u „bivšoj“ Jugoslaviji, gdje je nastao njegov prvi bend pod imenom „Metro“. Krajem 1993. godine, Emir se odselio u SAD gdje završava školovanje i počinje sa radom na nekoliko muzičkih projekata. Imao je priliku da se upozna i sarađuje sa nekoliko važnih imena svjetske muzičke scene.

1998. godine Emir Bukovica osnova je svoj rock bend Emir & Frozen Camels, te postao njegov lider i autor većine pjesama. Već naredne godine snimili su svoj prvi album „San“.

Prošle godine imao je priliku da u Americi gostuje u popularnom podcast show-u „Music Studio Live (MSL)“ u kojem je govoio o svojim muzičkim počecima, dolasku na Floridu, životu na dva kontinenta, muzičkim saradnjama sa svjetskim autorima i muzičarima, kao i o svojoj trenutnoj karijeri. Emir je uživo u programu odsvirao i otpjevao svoje dvije pjesme, „Sarajevo, New York, Roma“ i „I Need You Now“. Interesantno je da je Emirova pjesma „Sarajevo, New York, Roma“ odabrana da bude nosilac UN projekta „Budi tolerantan – budi pametan!“, koji je promovisao mir i toleranciju u regijonu.

Početkom 2018. godine Emir je pokrenuo i svoj solo muzički projekat nazvan Bukowskee, a nedavno je u svrhu očuvanja bh. kulturne baština izašla i numera „Mahala zna“.

Komentariši