Naslovi

Godišnjica smrti velikog čovjeka i umjetnika: Toše Proeski

Pjevač iz Makedonije Toše Proeski tragično je izubio svoj život u automobilskoj nesreći sa samo 26 godina. Iza sebe ostavio je bogatu muzičku ostavštivnu, a svi oni koji su ga poznavali imaju samo riječi hvale.

Oni epiteti koji se vežu za Proeskog svakako su: veliki čovjek i humanista. Bio je poseban vokal, sa posebnom bojom glasa popraćena jakom emocijom, pa je bilo lako da se u njegovim numerama mnogi pronađu. Mladić, kojeg je prije svega krasila skromnost, uvijek je isticao da je ljubav ono što treba da pokreće ljude.

Prvi javni nastup imao je sa svega deset godina, a nakon ostvarene karijere u Makedoniji, 2002. godine krenuo je u turneju van granica svoje države. Velike uspjege ostvario je širom Balkana, a muzički kritičari su ga nazvali „pjevačem anđeoskog glasa“. Svoju popularnost nije samo sticao svojim muzičkim stvaralaštvom. Toše je 2003. godine dobio humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe.

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala i njegov hit „Srce nije kamen“. Zanimljivo je, da je upravo ta numera bila najizvođenija pjesma na hrvatskim radio stanicama 2006. godine.

Toše nikada nije zaboravio odakle je krenuo i svoje makedonske korijene. Njegovo izdanje „Božilak“ od 14 tradicionalnih makedonskih pjesama poklon je njegovoj domovini. Najupečatljivija je bila izvedba „Zajdi, zajdi, jasno sonce“, koja je izvedena uz podršku simfonijskog orkestra.

Toše nas je prerano napustio, ali je uspio da za svojih 26. godina uradi toliko, da ga se pamti godinama poslije. Njegov trag će ostati vječno!

Komentariši