Naslovi

Na današnji dan rođena je legenda grada Sarajeva: Kemal Monteno

Sarajevski kantautor Kemal Monteno bio je jedan od talenata koji će se teško ponoviti. Rođen je na današnji dan 1948. godine u Sarajevu, a posljednjih 15ak godina svog života proveo je u Zagrebu.

Kemalov otac bio je talijanski vojnik koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata zaljubio u sarajku, gdje je zbog ljubavi na kraju i ostao. Njegov otac htio je da Kemal nosi bosansko ime, a upravo je taj spoj bosanskog i talijanskog uticao na njegov stvaralački rad. Sa mediteranskim štihom i bosanskom dušom, Monteno je stvorio svoj muzički izraz koji ga je pratio tokom čitave karijere.

Nepresušni izvor svakako mu je bila ljubav, te svakodnevne životne situacije u kojima su se nalazili on i njemu bliski ljudi. Svoju muzičku karijeru Monteno je započeo davne 1967. godine nastupom na festivalu „Vaš šlager“ pjesmom Lidija. Već nakon ovog nastupa bilo je jasno da je dotakao srca publike i da će postati njihov miljenik.

Kemal Monteno je obilježio sedamdesete godine brojnim antologijskim pjesmama, a njegov diskografski početak vezan je za 1973. godinu kada je objavio album „Muziko, ljubavi moja“.  Svaki njegov duet postao je hit i to je ono čime se Monteno mogao uvijek pohvaliti. Pisao je brojne pjesme i za svoje kolege, a često su upravo njegove pjesme bile zaslužne za uzlaznu putanju njihovih karijera.  

Ratna događanja devedesetih godina zatekla su ga u Sarajevu koje je bilo njegova vječna ljubav. Himna grada Sarajeva „Sarajevo ljubavi moja“ nastala je na početku Montenove karijere. Incijator je bio sam Kemal koji je napisao muziku za pjesmu, osmislio upečatljiv naslov, a stihove koje će pamtiti generacije napisao je poznati Alija Hafizović- slikar, karikaturista i pisac.

Kemal Monteno zauvijek će ostati simbol Sarajeva malim i običnim ljudima. Kemo je otišao, ali ostale su uspomene. Pripadao je ovom gradu, baš kao što je i grad pripadao njemu.

Komentariši