Naslovi

Pop-rock pjevač i kantautor NesKoH otkriva: Nešto se novo krčka

Bosanskohercegovački pop-rock pjevač i kantautor NesKoH sa prebivalištem u Marseilleu u Francuskoj već duži niz godina gradi svoju karijeru stvarajući djela koja su svaki put novo izenađenje. NesKoH je nizao hitove poput „S Tobom u Raj“, „Ostajem i Gledam“, „Zbog tebe“, i mnoge druge koji su postali neizostavan dio muzičkog repertoara svih radiostanica čiji je fokus na pop-rock muzici. U razgovoru sa Neskom otkrili smo da se nešto novo krčka, a o čemu je riječ pročitajte u nastavku.

Kao neko ko ima prepoznatljiv stil muzičkih djela koje stvara, izgradio si svoju publiku koja te vjerno prati. Kako bi nazvao pravac kojem pripadaš?

Od početka karijere je punk-rock bio stil kojim sam se identificirao. Ali, uvijek sam bio veliki fan lijepih melodija koje se nalaze više u pop muzici. Treba dosta vremena da pronađeš neki svoj jedinstveni fazon i način komponovanja kako bi se razlikovao od drugih…Ili još bitnije pronašao sebe. Tako da, ako tražimo tačniji naziv, bio bi to pop-rock-punk (ha ha)

Misliš li ostati dosljedan svom muzičkom pravcu ili ipak razmišljaš o žanrovskom eksperimentisanju u budućnosti?

Sve je moguće, ali će se sigurno punk-rock provlačiti kroz sve što budem radio, to je jače od mene, to jeste, to sam ja.

Dobio si pohvale za spotove i nekako nam se čini da ti je vizuelni dojam prilično važan. Sa kim sarađuješ prilikom stvaranja videa i da li već prilikom stvaranja pjesme imaš viziju kako je predstaviti publici?  

Hvala na lijepim riječima. Vizuelni dojam je postao jako bitan, tako da uz dobru pjesmu mora i odgovarajući spot. Umjetnici u današnje vrijeme moraju biti jako kreativni, muzička scena je ogromna, tako da vrlo teško naći originalnu ideju za spot, dobru priču ili dobru lokaciju. Sam sebi nekada namjerno postavljam prepreke da bih propudio svoju kreativnost, npr..sa što manje tehničkih elemenata uraditi što originalniji i moćniji spot. Volim, kada u spotu ima dobar scenarij, ne samo običan playback…Sve zavisi od pjesme, od stila, od ideje, od ekipe.

Šta bi naveo kao najveći kompromis koji si napravio u svojoj karijeri?

Mislim da je najveći životni kompromis bio zamjena skijanja i takmičenja, za gitaru i stvaranje muzike…(ha ha)

Otkrij našoj publici kada mogu očekivati neku novu pjesmu!

Nova pjesma stiže uskoro, za 10-tak dana… već sve je spremno.

Kakva su tu očekivanja?

Mislim da je ova pjesma jako iznenađujuća…po svemu…uglavnom, gitare se dobro čuju i nije uspavanka (ha ha) Jedva čekam reakcije publike.

Dosta singlova je izašlo u posljednje vrijeme, hoćemo li uskoro i album?

Nakon brojnih snimljenih albuma u svojoj karijeri, mogu reći da je rad na singlicama specifičan i vrlo zahtjevan. Svaka numera mora biti posebna, te zahtjeva svoj tipični zvuk i video. Album nas veže za jedan koncept koji nas vodi od tačke A do tačke B, a toga u singlovima nema. Tako da trenutno mnogo uživam u ovoj slobodi koja me inspiriše da svaka ideja bude originalna i drugačija od prethodne. Svaki singl zahtjeva svoju jedinstvenu «priču u slikama», tj. spot, a imam par tajnih ideja u šteku koje ću morati sa vama da podijelim. Još uvijek volim ekperimentisati, tako da za novi album još nije došao pravi momenat, ali rado ću napraviti «Best of» kompilaciju singlova (ha ha)

Koji su tvoji planovi za ostatak godine?

Nove ideje su tu, planiram objaviti svoju prvu obradu jedne predivne pjesme, poslije toga ide jedno ogromno iznenađenje, a za druge, ozbiljnije planove ćemo kada nas virus popusti.

Komentariši