Naslovi

Neka nama Ilidže, neka traje: cijela estrada dijeli isto mišljenje

Večeras svačanim otvorenjem počinje „Ilidža 2020.“, najčuvaniji festival u regionu.

Zbog epidemiološke situacije, ovogodišnji Festival održat će se bez prisustva publike. Sve tri večeri Festivala možete pratiti uživo u programu Hayat TV-a.

Na Ilidžanskom festivalu mnogi su napravili svoje prve korake u karijeri. I, priznat će svi, itekako im je pomogao. To će reći i oni sa dužim estradnim stažom koji, bez obzira koliko godina žive sa mikrofonom u ruci, Ilidžanski festival smatraju itekako značajnim za njihovu karijeru.

Evo šta su neki od njih kazali o ovoj značajnoj muzičkoj manifestaciji.

SEJO PITIĆ: OVAJ FESTIVAL JE ZA MNOGE BIO ODSKOČNA DASKA

Prošlogodišnji dobitnik specijalnog priznanja za očuvanje narodne muzike, Sejo Pitić vezan je za Ilidžu i Festival od samog početka svoje karijere.

Upravo ovaj festival je promijenio tok njegove karijere. “Topla zima, plava žena” je pjesma koja je potekla s ovog festivala i koja se i danas rado pjeva i možemo reći da je to pjesma za sva vremena.

Ovaj festival je za mnoge bio odskočna daska. Ako si pjevao na Festivalu ‘Ilidža’, prošao si dalje kod publike, a posebno ako je pjesma zapažena kao što se desilo meni s “Toplom zimom, plavom ženom”. Meni je nastup na Festivalu ‘Ilidža’ bio san, dok sam radio kao pjevač u obližnjem restoranu na Ilidži i dok sam gledao sve te pjevače koji nastupaju, govorio sam sebi: ‘Bože, da li ću ja ikad zapjevati na ovom festivalu.’ I na moju sreću, nakon dvije godine nastupio sam na tom festivalu i otada se desio potpuni preokret u mojoj karijeri. Za mene i Festival i sama Ilidža imaju posebnu važnost. Posebno priznanje koje sam dobio prošle godine od Općine Ilidža za očuvanje narodne pjesme mi je jedno od najdražih u karijeri.

KOKE: VELIKO INTERESOVANJE AUTORA I PJEVAČA

Semira Cerića Koketa aduje ga i činjenica da je interesovanje kako autora, tako i interpretatora za ovogodišnju „Ilidžu“ bilo zaista veliko.

Svi, počevši od mene pa do drugih kolega i autora, svjesni su značaja ovog festivala. Postaje otrcano ali treba stalno napominjati da je ovaj festival uvijek bio toliko snažan, da je pjevaču trebalo samo da se pojavi na njemu i već sutradan postane zvijezda. To se posebno vidjelo „u slučajevim“ onih koji su pobjeđivali. Muzika je uvijek rušila sve granice pa tako i „Ilidža“. Godinama interesovanje za isti pokazuje sve više muzičara iz regiona što dovoljno govori o značaju istog. Sretan sam što ću ponovo ove godine biti dio tako prestižne manifestacije – kaže Koke za Hayat.ba.

NIHAD ALIBEGOVIĆ: ČAST ZA SVAKOG PJEVAČA

I Nihada Alibegovića gledat ćemo treće noći festivala „Ilidža 2020.“.

Dajem podršku Hayat TV i Općini Ilidža za organizaciji ovog festivala. Poslije onih nesretnih dešavanja, festival se održavao jednu godinu pa jednu ne, sve dok televizija Hayat nije preuzela i tako je počelo da funkcioniše na visokom nivou. Kad se vratim u tradiciju, šta znači festival „Ilidža“, to je smotra lijepe pjesme i tradicije, tradicionalne pjesme i zaista svako od nas izvođača treba da pruži podršku ovom festivalu. Uvijek je za svakog  izvođača bila čast i ako prođeš na konkursu, samo da učestvuješ na festivalu, jer nije bilo bitno da pobjediš ili da nešto osvojiš jer bilo je najbitnije da učestvuješ i da pjesma osvoji publiku. U karijeri mnogih to je velika odskočna daska. Mnogo je imena koja su napravila karijeru baš na tom festivalu i njihove pjesme i danas traju. Ja sam 1987. godine osvojio 7 mjesto. To je za mene bilo veliko. – govori nam Alibegović.

ANA BEKUTA: PROŠLE GODINE MI JE SA BILO PREKRASNO

Jedna od najvećih zvijezda narodne muzike Ana Bekuta je vezana posebnim emocijama za Ilidžanski festival na kojem se prošle godine pojavila kao specijalni gost i održala fantastičan koncert.

Izvinjavam se što ove godine neću biti na otvorenoj sceni „Ilidže“ zbog okolnosti epidemije koje nas prate i žao mi je što neću moći da se družim sa vama. Prošle godine mi je sa bilo prekrasno. Imala sam divan, nezaboravan koncert. Vjerujem da ćemo se družiti slijedeće godine – kazala nam je Ana Bekuta.

BRANKA SOVRLIĆ: DOPRINOS NAŠOJ TRADICIJI

Branka Sovrlić je bila jedna od najpoznatijih folk pjevačica devedesetih godina, ali se privremeno povukla sa muzičke scene, iako je imala nastupe u inostranstvu, da bi 2011. godine ponovo zablistala na estradi.

Jedini festival koji je opstao i postoji tolike godine. Učestvovala sam na prvom poslijeratnom festivalu kao takmičar iako već priznati umjetnik kako bih svojim učešćem doprinjela daljem razvoju ovog već prestižnog festivala, pored Šerifa, Enesa, Koketa, Beska i drugih sa jako zapaženom pjesmom “Zapjevaj mi pjesmu bosansku”. Sretna sam što ponovo učestvujem u revijalnom djelu sa mojom autorskom pjesmom “Zapjevaj mi pjesmu bosansku”. U pitanju je pjesma sa svim bosanskim elementima, tekstualnim, muzičkim i aranžmanom. Tradicija se nastavlja zahvaljujući Hayat TV i Općini Ilidža. Ovaj festival je najzaslužniji za razvoj narodne i novokonponovane muzike na našim prostorima – kaže Branka za Hayat.ba.

ELVIRA RAHIĆ: SVAKA GODINA JE ISPUNJENJE MOG SNA

Elvira Rahić kaže kako joj čini posebnu čast i zadovoljstvo što će biti dio ovog festivala. Maštala je kao djevojčica, sjeća se Elvira, da će baš tu nekada zapjevati i tako dati svoj doprinos očuvanju naše pjesme i tradicije.

Svaka godina ispunjenje mog sna. Potrudit ću se da i ove godine bude kao i svake, da budemo lijepi, nasmijani i da i ove godine ponesemo samo lijepe uspomene s Ilidže – govori ova raspjevana pjevačica.

IBRAHIM JUKAN: NIJE BITNO HOĆI LI POBIJEDITI

U takmičarskoj večeri Ibrahim Jukan pojavit će se s pjesmom Narina Mašića „Otkud tebe danas da se sjetim“.

Ja nikada ne kalkulišem odnosno nema pritisak kao pojedinci hoću li pobijediti ili ne. Važno mi je da se tu pojavim kako zbog sebe, tako i ove zaista lijepe i kvalitetne pjesme koja zaslužuje maksimalnu promociju. Nadam se da će pozitivno reagirati i publika odnosno da će je prihvatiti – govori Jukan za Hayat.ba.

ARMIN MUZAFERIJA: PROJEKTI POPUT ‘ILIDŽE’ SU NAŠA DUŽNOST I OBAVEZA

Mada ne pripada narodnoj i novokomponovanoj muzici, na svoj način će na festivalskoj pozornici interpretirati jednu sevdalinku i time dati doprinos očuvanju bh. tradicije, stare bosanske pjesme.

Ilidžanski festival je već prepoznatljiv brend i svojevrstan projekat očuvanja naše muzike na koji svi možemo biti ponosni. Projekti poput ovoga su naša dužnost i obaveza! Nažalost, mnogi slični projekti i festivali u regiju poput ovoga nisu opstali, pa zbog toga, sve oči u regiji su uprte u ove tri noći čiste ljepote muzike. Ilidžanskom festivalu i organizatorima želim stogodišnju tradiciju i kao umjetnik im se zahvaljujem na očuvanju naše unikatne muzike. Čast je biti dio toga – govori za Hayat.ba Armin Muzaferija.

ANA BABIĆ: OGROMAN ZNAČAJ ZA NAŠU ZEMLJU I CIJELI REGION

Drago mi je da sam ovdje i da sam dio ove cijele ekipe jer od kako je Hayat televizija se ukjlučila u ono što je kultura, tradicija zajedno sa Općinom Ilidža da se obnovi Ilidžanski festival koji ima ogromnu tradiciju i ogroman značaj za našu zemlju i cijeli region.  Bitno je da njegujemo ono što je naše, ono što je lijepo , ono što ima kulturu i ono što će trajati vječno . Tako da mi koji imamo malo više životnog staža pamtimo koliko je poznatih pjevača iznjedrila Ilidža,meni Ilidža mnogo znači,  jer je to narodni festival, jer je to duboka i visoka tradicija naših naroda i ja se uvijek tome radujem – istakla je  Ana Babić.

IVICA ŠARIĆ: NEŠTO ŠTO JE IMALO TAKAV DIGNITET DA SU MNOGI ZAVIDJELI SARAJEVU

Ja festival Ilidža pratim gotovo od osnivanja , to je bio najprestižniji Festival u bivšoj Jugoslaviji.  Sjećam se svih profesora niže i više, muzičke škole pa i akademije koji su sudjelovali na tom Festivalu sa svojim kompozicijama, to je nešto što je imalo takav dignitet da su mnogi zavidjeli Sarajevu. Čestitam televiziji Hayat da je nastavila tradiciju , pa i u ovakvim uvjetima , jer dobro je da bude Festival bez obzira da li pred publikom il ne, ali pred mnogobrojnim gledateljima Hayata – izjavio je Ivica Šarić.

HAMID RAGIPOVIĆ BESKO: NEKA NAMA ILIDŽE, NEKA TRAJE

U takmičarskom dijelu Festivala „Ilidža 2020“ predstavit će se i Hamid Ragipović Besko.

Znate šta “Ilidža” je simbol najboljeg festivala narodne muzike na ovim prostorima, i izrodila je najbolje pjevače današnjice. Zato tu tradiciju treba čuvati i njegovati za sva vremena. Nekad su se za fetival „Ilidža“ po godinu dana spremale pjesme i birali izvođači, to je bilo takva manifestacija da su svi željeli da učestvuje. Ta vremena ne treba nikada zaboraviti, i neka nama Ilidže, neka traje. MMeni je najvažnije da se predstavim lijepo i dostajanstveno, da steknem povjerenje mojih saradnike, kuće koju predstavljam i naravno publike – zaključio je on.

ZANIN BERBERIĆ: ČAST MI JE JER JE FESTIVAL REZERVISAN SAMO ZA NAJBOLJE

Učesnik prve noći festivala Ilidža je i etnomuzikolog i mladi interpetator sevdalinke i narodne pjesme i sazlija Zanin Berbić.

Nastup na festival „Ilidža 202 „ nekada je bio rezervisan za one najbolje , mislim da je tako ostalo i danas i evo ja imam tu čast da treći put nastupim na IlidŽanskom festivalu . Drago mi je kao sazliji da je televizija Hayat prvi put ove godine uvrstila i saz iz razloga što to prije nije bio slučaj.

MENSURA BAJRAKTAREVIĆ: STALO MI JE DO ILIDŽANSKOG FESTIVALA

Mensura Bajraktarević na festivalu „Ilidža 2020“ predstavit će se s pjesmom „Vezak“ za koju tekst potpisuje Lejla Adilović, a autor muzike je Mensura Bajraktarević.

Jako sam euforična, i skoro svake  godine se prijavim na Festival, kao autor ili kao izvođač. To je, zapravo, pokazatelj koliko mi je stalo do Ilidžanskog festivala, to je jedino dobro što nam je ostalo kao ljubiteljima dobre muzike. Bila bi  velika šteta da se ovaj Festival prekine, a imamo odlične autore i izvođače, zato bi bila velika šteta da ne nastavimo tradiciju – kazala je Bajraktarević za Hayat.ba.

FATMIR SULEJMANI: TAKMIČI SE SA PJESMOM KOJU JE RADIO NJEGOV OTAC

Fatmir Sulejmani će na „Ilidži“ izvesti pjesmu „Noću sanajam čaršiju“, a autor teksta, muzike i aranžmana je njegov otac Suad Sulejmani.

Pjesmu je radio moj otac. Generalno on dugo radi pjesme, ali s obzirom da nije komercijalni autor o njegovom radu se ne zna dosta u javnosti. Odlučili smo se da učestvujemo na „Ilidži 2020“ kao otac i sin, jer bi to nekako bila i kruna našeg zajedničkog rada. Svi znamo šta je ovaj Festival, koliko traje i da nije bez razloga jedan od najboljih.

EMMA DŽAFEROVIĆ: VOLIM IZAZOVE I VOLIM DA POBJEĐUJEM

Emma Džaferović na festivalu „Ilidža 2020“ će izvesti pjesmu „Sanjala sam“, a, kako je kazala za Hayat.ba, njeni snovi nisu daleko i od toga da pobijedi.

Mnogo mi laska što sam dio ove priče, jer volim da se takmičim, volim nove izazove i na kraju volim da pobjeđujem. Tremu imam, pozitivna trema je uvijek tu, ali također vjerujem da ću se uspješno predstaviti i da će se publici numera dopasti – priča nam Emma, i dodaje da je najvažnije učestvovati, a pobjeda ne bi bila na odmet.

Komentariši