Naslovi

Jasmin Burek: “Ne bih volio biti pesimističan, ali moram reći da period izolacije još nije ‘iza nas'”

Jasmin Burek, pjevač i muzičar, u posljednje vrijeme, neizbježno, prisutan je u elektronskim medijima širom BiH, kao i u medijima zemalja u okruženju. Muzički istup, koji mu je donio i zapaženost kod publike, ostvario je objavom pjesme “Prvi snijeg”, koja je bila i njegov službeni muzički prvijenac. Ubrzo nakon izlaska audio verzije na tržište, Jasmin je snimio i videospot, te krenuo u “ofanzivu” na televizijske i radijske kuće u BiH.

Razgovarali smo s Jasminom o danima koje je proveo u izolaciji koja nas je zadesila, kao i o njegovim planovima za dalji uspon karijere.

Iza nas je period izolacije koji je svima poremetio planove. Kako ste proveli vrijeme u izolaciji?

Ne bih volio biti pesimističan, ali moram reći da period izolacije još nije “iza nas”. Još se osjeti strah u pogledu građana, pogotovo starijih osoba. Ne osjećam se potpuno sretno iako je dosta toga lošeg prošlo i naziru se ljepši dani, ali trebamo biti oprezni i odgovorni do kraja.
Nisam imao mnogo izbora, apsolutno sam se integrisao i prilagodio situaciji koja nas je tako iznenada zadesila, pogotovo nas koji smo navikli da putujemo, radimo posao koji nije statičan, a preko noći je sve stalo. Međutim, priznat ću da je ova situacija s izolacijom dobro došla mnogim ljudima, a pogotovo ljudima iz moje branše i sličnih branši. Jednostavno, trebao nam je taj neki “reset”.
Vrijeme sam proveo najviše s porodicom. Također sam sebi organizovao vrijeme kada je riječ o mom poslu, druženju s muzikom i instrumentima, te s mojom publikom preko mreža.

 Jesu li Vam nedostajali nastupi i drženje s publikom?

Kao što rekoh, sve se desilo nekako iznenada. Međutim, same mjere zabrane su bile tako rigorozne i samo sam mislio na sigurnost i zdravlje svih ljudi oko sebe, tako da sam brzo shvatio da to nije važno i nije mi nedostajalo. Imao sam  potrebu da komuniciram s publikom putem društvenih mreža, s gitarom u ruci i koncertima koje sam imao putem Facebooka i drugih internet platformi u vidu “live streama”. Nadam se da sam održao dobru komunikaciju s publikom koja poštuje moj rad.

Jeste li slobodno vrijeme iskoristili za stvaranje novih pjesama?

Dosta sam muzicirao, preslušavao pjeme koje sam ranije dobio kao ponudu da snimim, malo sam pokušavao da to sve upakujem i napravim nešto novo i spremim za snimanje. Nešto sam uspio, ali ipak ćemo vidjeti kada ovo sasvim prođe, nadam se da će biti nešto konkretno.

Kakvi su Vam dalji planovi?

S obzirom na to da ova situacija s pandemijom jenjava i da se sve vraća u neko normalno stanje, nastavit ću tamo gdje sam stao prije tri mjeseca. Vratit ću se aktivnostima koje za mene ima moja produkcija i izdavačka kuća i Televizija Hayat, a i neke druge televizije s kojima sam povremeno sarađivao. Želim da se što prije vratitm svim aktivnostima, i humanitarnim i komercijalnim, kada je riječ o angažmanu mene i ekipe koja mene prati, s naglaskom na tome da bih želio proširiti bend i dovesti neke nove ljude koji su puni entuzijazma i dokazivanja na sceni.

Je li na pomolu neka nova pjesma ili saradnja?

Ima nekoliko pjesama koje su interesantne i koje su malo drugačije od pjesama koje sam favorizovao u prošlosti, međutim, moram dobro razmisliti i posavjetovati se sa saradnicima i ekipom iz Produkcije Hayat! Ne bih se “kockao” s nečim po čemu sam favorizovan. Dat ću Vam informaciju da postoji mogućnost da ostvarim saradnju s velikim zvijezdama, ne samo iz svijeta folk-muzike, nego i s autorima velikih pop-rock hitova, ali o tome neki drugi put.

Komentariši