Naslovi

Berin Tuzlić o pjesmi London Islam: Londonska kultura sa islamskom je za mene bila veoma izazovna dok sam stvarao ovaj video

“dRUMELODY (mash up flow) DAN GRIME LONDON ISLAM” još je jedan u nizu sjajnih uradaka sarajevske kreativne mašine dRUMELODY, one man banda iz kojeg stoji bubnjar, perkusionist, strip crtač i animator Berin Tuzlić.

S njim smo razgovarali o njegovoj novoj pjesmi.

  1. Nova pjesma „LONDON ISLAM“ dolazi malo nakon Brexita? Da li se radi o slučajnosti ili ste željeli poslati neku poruku?

Da BExSHIT je iza nas. Ovaj video single je spoj nespojivih stvari koje danas nastaju pod izgovorom nečeg što je unikatno i novo.Želio sam malo da novi spot ne bude bez kičme, pa sam jednostavno riješio sa ovom kreativnom idejom to. Kad mogu majice, tange i ostala gardaroba bit od engleske zastave zašto to nebi mogla bit i burka, pogotovo u ovim vremenima kad se zabranjuje u nekim evropskim zemljama što nije slučaj i sa Engleskom. Zanimljiva londonska kultura sa islamskom je za mene bila veoma izazovna dok sam stvarao ovaj video audio uradak baš zbog za mene predivnog dizajna i kontrasta. Moja poruka je da ljudi se opuste i uživaju u slobodi sve do one granice da ne bude uvrijedljiva. Slučajnost ne postji,pjesma je nastala još kao samo muzika prije sad već dvije godine za album Hyperbola u izdanju Dancing beaR.”Mesh up flow Dan Grime” nastao je prošle godine a sada od prije 10 dana “single” je doživio i svoj video oblik. – izjavio je Berin Tuzlić.

2. Plesačicu koja je protagonosta videospota ste „pokrili“ londonskom zastavom i stavili je u bazen bez vode, šta ste nam time poručili?

NIsam nikoga pokrio, a posebno ne našu poznatu balerinu Nadžu Pušilo, ona je dobila odjeću u kojoj je na svojim specifičnim na momente plesom. Ispričala priču o autentičnosti ove ideje. Za mene je burka i engleska zastava kao i svaka druga prijateljska zastava i odjeća, tu ne pravim nikakve mistifikacije koje bi mogle Vas odvesti u razmišljanju o ovoj priči koja se zove London Islam. Ona je realna i istinita. Bez manipulacije. Bazen koji su nam naši prijatelji ustupili besplatno iz HP Productiona je bio samo dobar izbor zbog boja i neobičnih linija koje su se odlično uklopile u cjelokupan dizajn spota sa odjećom balerine. Ovo nije nikakvo “plivanje po suhom” – rekao nam je Berin Tuzlić.

3. Ko je sve učestvovao u realizaciji pjesme?

Na realizaciji audio video pjesme pored Nadže Pušilo, Eldara Muhića Dan Grima i  mene učestvovao je i Skitzo.

4. Pjesmom ste najavili album, kada bi mogao izaći novi album?

Album “Freedom of imagination” u prvoj polovinoi ove godine izlazi i na njemu će bit 13 novih pjesama. – dodao je Berin Tuzlić.

Komentariši