Naslovi

Dženan Jahić zamijenio muzičku scenu operacionom salom

Široj javnosti Dženan Jahić je poznat kao pjevač, muzičar i izvanredan kompozitor koji je komponovao za sebe ali i druge velike izvođače. Na televiziji, publika ga je također mogla vidjeti i kako vlada vještinama latinoameričkih i standardnih plesova. Međutim, ono što je malo poznato javnosti jeste činjenica da je Dženan Jahić doktor medicine i specijalizant ortopedske hirurgije. Asistent je za medicinsku grupu predmeta na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. Član je Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i objavio je preko 20 publikacija.

„Ples i pjesma su dio mene, velika strast i ljubav, ali moja profesija je medicina i puni fokus je sada na mojoj edukaciji iz ortopedske hirurgije.“ – izjavio je dr. Dženan Jahić.

Dženan Jahić je svoj put ka zvanju doktora medicine započeo 2009. godine kada je upisao Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Na ovom fakultetu je diplomirao u junu 2015. godine, a nakon toga se odlučio za specijalizaciju iz oblasti ortopedske hirurgije.

Cijeli sam život u sportu, a u sportskom plesu osvojio sam 20 titula prvaka BiH – u latinoameričkim i standardnim plesovima. Nakon zavrsenog Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, želio sam neku specijalizaciju i sretan sam da me je sudbina vodila ka ortopedskoj hirurgiji. Ortopedska hirurgija se bavi lokomotirnim sistemom, što mi je zaista blisko. – govori dr. Dženan Jahić.

Dženan Jahić se nedavno vratio iz Slovenije gdje je proveo sedam mjeseci u Ortopedskoj bolnici „Valdoltra“ u kojoj je stekao veliko znanje i vještine za operacije koljena, stopala i gležnja.

-Glavno polje interesovanja su mi bile artroskopske operacije koljena i gležnja, te operacije stopala. Uradio sam preko 200 operacija meniskusa pod nadzorom mentora, te asistirao na operacijama: transplantacija meniskusa, rekonstrukcija prednjeg i stražnjeg križnog ligamenta koljena, trohleoplastika, transpozicija tuberositisa tibije, MPFL, itd. Mentoru i komentorima bolnice „Valdoltra“ sam neizmjerno zahvalan, i čini me sretnim što svoju specijalizaciju nastavljam do okončanja na KCUS-u, a sada sam četvrta godina. – kaže dr. Dženan Jahić.

Dr. Dženan Jahić ispred Ortopedske bolnice „Valdoltra“ u Sloveniji

Dr. Dženan Jahić naglašava kako želi da se tokom specijalizacije što više razvija. Redovno pohađa brojne edukacije kojima se želi usavršiti za operacije na živim pacijentima. Ističe kako u budućnosti želi svojim pacijentima pružiti najbolje liječenje.

Tako je 12. jula 2019. godine primio prestižnu diplomu Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani za oblast sportske medicine nakon uspiješno obavljenog dvogodišnjeg studija.

Uručivanje diplome dr. Dženan Jahiću u sjedištu MOK-a u Lozani

Sa lijeva prema desno: Ron Maughan (direktor programa IOC diplome Sportske medicine),  dr. Dženan Jahić, Ugur Erdener (podpredsjenik IOC-a), Richard Budgett (direktor za nauku IOC-a)

-Taj program je posvećen ljekarima koji žele vise znanja o liječenju i prevenciji povreda u svim sportovima, kako bi svoje pacijente odnosno, sportiste liječili po posljednjim naučno-dokazanim principima. – dodao je dr. Dženan Jahić.

Dr. Dženan Jahić u Dohi, Katar

Dr. Dženan Jahić je boravio u prestižnoj bolnici „Aspetar“ u Dohi koja je specijalizirana za ortopediju i sportsku medicinu. U ovu bolnicu dolaze najbolji fudbaleri današnjice radi sanacije povreda i rehabilitacije.

Dr. Dženan Jahić u Markgröningen-u, Njemačka

Od značajnijih edukacija je i boravak dr. Dženana Jahića u Ortopedskoj bolnici Markgröningen kod jednog od najboljih ortopeda za rekonstrukciju prednjeg križnog ligamenta.

Dr. Dženan Jahić navodi kako se nikada nije pokajao što je odlučio fokus u svojoj karijeri staviti na ortopediju, ali dodaje kako će ples i pjesma zauvijek ostati njegove strasti i da ne planira staviti tačku na taj dio svog života. Dodaje kako će uvijek sa velikim zadovoljstvom biti dio svakog muzičkog i plesnog projekta, ali će sve svoje napore ulagati u kontinuiranu edukaciju da bi svojim pacijentima osigurao vrhunski i odgovarajući tretman.

Komentariši