Naslovi

Od ratnih podruma do bečke akademije: Amer Mulalić je austrijsko muzičko čudo iz Tuzle

Amera Mulalića, koji je dugi već dugi niz godina poznat po svojim operskim izvedbama širom Austrije, naredne subote, 14. decembra, u Brew Imperial Societyu prvi put će se predstaviti bosanskohercegovačkoj publici.

Riječ je o mladiću koji je 1992. godine rođen u Tuzli, gdje je prve godine proveo u najtežim uslovima, zbog ratnih uslova u kojima se BiH nalazila te godine. Sa ocem se prve godine susreo dvije godine nakon rođenja, u Sarajevu, nakon čega je s roditeljima otputovao u Beč iste godine, te je i danas stanovnik austrijske prijestolnice.

Amer Mulalić, po majčinoj liniji, potiče iz muzičke porodice, te još od malih nogu pokazuje izuzetan talenat i naklonost prema muzici, posebno prema pjevanju. Kao četvorogodišnji dječak primljen je u Osnovnu školu Hora bečkih dječaka, a potom pohađa i muzičku gimnaziju u Beču.

Poslije toga primljen je i u Bečku opernu školu, gdje pjeva solo partije u raznim operama u državnoj Bečkoj operi (Wiener Staatsoper); La Boheme, Tosca, Gianni Schicchi, Zauberflöte für Kinder (1. Dječak), a pjeva i u izvedbama Carmen, Der Riese vom Steinfeld, Turandot, Operni bal 2003. itd.

U petnaestoj godini aktivno uzima časove pjevanja, a godinu dana kasnije polaže prijemni ispit i u Beču počinje studirati na Univerzitetu za muzičku umjetnost. 2009. godine, kao najmlađi kandidat, primljen je na Konzervatorijum (današnji MUK) u Beču, gdje nastavlja sa studijem solo pjevanja u klasi Prof. Sebastian Vittucci.

4. juna 2011. godine Amer Mulalić, kao devetnaestogodišnjak, održava svoj debitantski koncert sa čuvenim arijama velikih italiianskih opera u Beču, a u pratnji simfonijskog Mödlingerorkestra pod palicom dirigenta Prof. Conrada Artmüllera.

2013. godine dobija poziv od KS Francisco Araiza da učestvuje na jubilarnom koncertu u   Liechtensteinu gdje pjeva ariju ,,Una furtiva lagrima“ pod palicom dirigenta Ekkehard Hauensteina.

U ljeto 2013. godine pjeva “Lehrbuben”, u operi “Die Meistersinger von Nürnberg” na ljetnim igrama u Salzburgu pod palicom dirigenta Daniele Gatti.

Od juna 2014. do avgusta 2015. godine član je horske akademije igara u Tirolu kod maestra Gustava Kuhna i pjeva u operama “Götterdämmerung”, “Fidelio”, “Cosi fan tutte”, “Tristan und Isolde”, kao i na koncertima Verdis Requiem, Carmina Burana und Bruckners Te Deum.

Od septembra 2015. godine član je horske akademije Bečke državne opere i pjeva između ostalog u operama “Der fliegende Holländer”, “Parsifal”, “La Boheme”, te nastupa na novogodišnjem koncertu 2016. u Budimpešti zajedno sa maestrom Adamom Fischer u “Die Schöpfung”.

U septembru 2018. godine Amer Mulalić donosi odluku da započne solo karijeru. U svom autentičnom stilu snima covere najvećih svjetskih muzičkih umjetnika, te iste objavljuje putem društvenih mreža. Veoma brzo dobija pozornost i naklonost mnogobrojnih slušalaca koji postaju njegovi redovni pratioci. Po mišljenju mnogih stručnih ljudi iz svijeta muzike Amer je svojim stilom i glasovnim mogućnostima nadmašio mnoge originalne izvedbe. Trenutno nastupa na raznovrsnim muzičkim eventima u Austriji i ima vlastiti show als solo-performer und entertainer.

Priprema prvi autorski solo album sa hit-producentom Alexandrom Kahrom. Javno objavljivanje pjesama planirano je za početak 2020. godine.

lako je svijet ugledao u mračnoj podrumskoj prostoriji, pod zvukom granata i u nemogućim životnim uslovima, Amer Mulalić smatra da se protiv svakog mraka moramo boriti svjetlošću, a da muzika svijetli na svoj poseban način. Njegova životna želja oduvijek je bila da svoj prvi solo koncert održi u zemiji u kojoj se rodio.

A kada se nešto istinski želi, sve u Kosmosu pokrene se u pravcu želje, tako da je prvo predstavljanje Amera Mulalića bh. publici planirano 14. decembra 2019. godine u Sarajevu.

Hayatproduction.ba/Federalna.ba

Komentariši