Naslovi

Najposjećenija manifestacija do sada: Održana tradicionalna smotra folklora u Švicarskoj

Igrom i pjesmom predstavljena tradicija u Zofingenu

Kulturno umjetničko društvo  Sevdah Oberentfelden  iz Švicarske u subotu je, 3. decembra organiziralo Tradicionalnu smotru folklora.

Bila je to do sada najposjećenija manifestacija. Veliki broj posjetitelja i poklonika folklorne tradicije, uživao je u vrhunskim nastupima članova kulturno-umjetničkih društava iz nekoliko gradova u Švicarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj…

Prikazano je više od 25 koreografija.

Smotra folklora , kako u BiH, tako i u dijaspori je tradicionalna i uvijek pobudi interesovanje sugrađana i gostiju. Smotru je otvorila voditeljica Hayat televizije, nakon čega je uslijedio bogat i sadržajan program ove manifestacije.

Na smotri folklora, pored domaćina KUD Sevdah Oberentfelden – CH, predstavili su se i pokazali bogat kulturno-zabavni program koji oslikava bogatstvo naše folklorne baštine i sljedeći KUD-ovi:

KUD Bosanski Ljiljani – CH
KUD Čardak 2012 Schwabisch Gmund – D
KUD Merak ST. Galen – CH
KUD Bosna Ticino – CH
Gruppe Olivenbaum Dabake Palastina  -CH
KUD Zvekir – Zirih- CH
KUD Zlatni Ljiljani Mannheim – D
KUD Mladi biseri Stuttgard – D
KUD Zlatni Buchs -CH
KUD Bihro – Rotterdam – NL
KUD Eschen – FL
Albanische Tanzgruppe shota – CG
KUD Hajr Enschede – NL
KUD Kula Kussnacht – CH
KUD BKC Aachen – D
BKUD Ljiljan Munchen – D
KUD Sevdah Munchen – D
Udruženje žena Bošnjakinja Brčko

Brojni posjetitelji u Zofingenu uživali su u nošnjama i igrama, pjesmi i plesu koje su vjerno dočarali članovi KUD-ova.

U toku manifestacije obratila se predsjednica udruženja domaćina, gospođa Sabina Rendić koja se zahvalila svim posjetiteljima, te istakla vaznost ovakvih manifestacija. U razgovoru sa našom novinarkom kazala je:

Zaista sam zahvalna svima koji su došli u Zofingen i pružili nam podršku. Nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa ponovo smo organizovali smotru. Večerašnjom manifestacijom i ovolikom posjetom, vratili smo tradiciju opet tamo gdje joj je mjesto.

U naša srca u naše duše, u našu omladinu.

Obradovani smo dolaskom naših prijatelja, i nadam se da im je bilo lijepo večeras. Kroz igre i narodne nošnje smo prošli kroz Bosnu i Hercegovinu. Sva ova mladost koja je nastupila večeras je budućnost i naša je obaveza pružiti joj podršku – rekla je predsjednica  KUD-a”Sevdah Oberentfelden” Sabina Rendić.

Također, prigodnim riječima obratila se i zamjenica ambasadora Dženeta Halilović. Rekla je da je veoma važno da se na ovaj način grade veze između ljudi koji žive tamo i Bosne i Hercegovine.

Nakon završetka smotre KUD-ovima su uručeni prikladni pokloni.