Naslovi

Stolac: Veče narodne muzike uz Narodni orkestar Mostar

Divni i skromni ljudi, sjajni muzičari, članovi Narodnog orkestra Mostar oduševljavaju publiku gdje god se pojave.

Udruzenje gradjana”Narodni orkestar Mostar”, osnovano je 2021. godine sa ciljem očuvanja i njegovanja narodne i tradicionalne muzike ovih prostora.

Članovi udruženja su istaknuti muzičari i pjevači grada Mostara i okoline. Oni su čuvari tradiconalne muzike u gradu na Neretvi.

Uz poznate i priznate mostarske muzičare, standardni pjevači Narodnog orkestra Mostar su: Adnan Jakupović, Salem Sihirlić, Anel Čorda, Dino Memić i Hamza Šantić.

Zahvaljujući entuzijazmu njegovih članova ovaj orkestar uspješno ostvaruje svoj cilj i razlog nastanka. Svakodnevno Narodni orkestar Mostar priprema kalitetne koncerte za sve građane  koji znaju da cijene lijepe note i tradiciju naše zemlje i regiona.

U ovoj godini održano je nekoliko takvih koncerata od kojih izdvajamo koncert u okviru manifestacije “Dani Joze Penave”, veliki koncert u Švedskoj posvećen građanima BiH koji žive daleko od svoje domovine, manifestacija Dani općine Novi Grad u centru „Safet Zajko“ i mnogi drugi.

Centar “Safet Zajko”, Sarajevo

Gdje je Narodni orkestar Mostar tu je sevdah i radost i raspolozenje

Sevdah nas je spojio jer smo svi u duši sevdalije. Ovo je jedna ozbiljna muzička priča koja će, nadam se, trajati decenijama. Imamo odličan orkestar za velike koncerte u dvoranama i na trgovima. Mi nismo neki svadbarski orkestar. Pored sevdalinke njegujemo i starogradsku, romsku i dalmatinsku muziku – pojašnjava Jakupović.

Nižu se manifestacije jedna za drugom. Zajedničkim i kontinuiranim probama orkestra uspostavili smo aranžmane, podigli ih na noge i to je dobilo jedinstven oblik. Trudili smo se da to bude što bliže originalu i u tome je čar – kazao je Dino Memić

Koliko sam vidio i zapazo, publika na našim koncertima je bila vrlo zadovoljna što znači da je repertoar koji smo pripremili bio uspješan. Mi sviramo lijepu muziku, čuvamo tradiciju našeg naroda. Narodni orkestar Mostar od prvog dana ima svoj repertoar i  program po kojem se vodimo. Pjesme se ne biraju onako nasumično, nego se vodimo našim programom. Dobro se pripremimo, uvježbamo kako bi publici pružili samo najbolje – rekao je uvaženi profesor i član orkestra Mustafa Šantić.

“Dani Joze Penave”, Kiseljak

Publika koja pronalazi zadovoljstvo u slušanju ovakve vrste muzike i u odličnom izvođenju Narodnog orkestra Mostar moći će ponovo da uživa večeras u lijepoj Hercegovini, u gradu Stolac, Bašta Gradske kafane.
Početak 21:30h.

Ne propustite „Večer narodne muzike“ uz najljepše pjesme s naših prostora.