Naslovi

Vanja Solaković – Samostalna izložba i performans „Sonus Visualis“

U srijedu 13.10.2021 u 19:00 sati je otvorenje samostalne izložbe VAX (Vanja Art X) – Vanje Solakovića. Izložba će biti predstavljena pod nazivom „Sonus Visualis“, u galeriji „Zvono“ koja se nalazi u prostoriji galerije „Charlama depot“ u Skenderiji.

„Sonus Visualis“ na latinskom znači „vizualni zvuk“. Izložba i performans predstavljaju ujedinjenje umjetnikove autentične likovne umjetnosti, izloženih ekspresivnih crteža i muzičkog performansa, u obliku jam sessiona (Improviziranog muziciranja).

„Umjetnost X“ predstavlja ukrštanje vizuelnog i zvučnog u jednu cjelinu, ali i u zaseban kombinovani medij. Na taj način, umjetnik Vanja Solaković prezentuje jednu vrstu posebnog, ali na svoj način i praiskonskog rituala. Konačni cilj je pronalazak čiste artističke niti, kroz ogoljene impulse, koji diktiraju slijed zbivanja samog performansa. U muzičkom performansu će učestvovati tri aktera: Jan Delić (Bubnjevi), Alem Brka (Bass gitara) i Vanja Solaković (Električna gitara). Likovni dio izložbe, sastoji se od kolekcije crteža. Njima su prikazani originalni umjetnikovi simboli i totemi, izrazito organske forme.

Također, bit će izložene skice i „brzi crteži“, kao zapis umjetnikovog ekspresivnog impulsivnog djelovanja na papiru.

Vanja Solaković je magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajavu. Kroz svoje obrazovanje i dugogodišnji angažman na likovnoj i muzičkoj sceni umjetnik istražuje pretežno spoj vizuelnog sa zvukom. Vanja je poznat u javnosti i kao frontmen sarajevskog alternativnog benda Činčila. S bendom također kombinuje likovnu umjetnost i zvuk, najviše preko video spotova, performansa i kostimografije.

Uvijek me interesovao trenutak kao glavni faktor izražaja, i upravo zbog toga sve što radim pokušavam zabilježiti impulsivno u momentu. To najbolje uspijevam preko performansa, muzičke improvizacije i stvaranja likovnih radova, koji nastaju spontano bez pretjeranog promišljanja i planiranja. Stvaram pretežno oblike koji su vođeni čisto mojim impulsima i energijom, jer na taj način najbolje dolazim do prenošenja čiste emocije koju u datim momentima osjetim. Oblik koji čujem i zvuk koji vidim je ono što čini moje umjetničke radove – rekao je Solaković.