Naslovi

Selman Dizdar ekranizirao singl “Na pendžeru”

Nakon što je na Ilidžanskom festivalu 2019 Selman Dizdar premijerno izveo pjesmu „Na pendžeru“, autora još jednog Gornjevakufljana Ensara Bukarića, pjesma je doživjela i svoju ekranizaciju.

Pjesma je namijenski urađena za Selmanovo učešće na festivalu. Po zamisli autora morala je da sadrži elemente urbane bosanskohercegovačke narodne pjesme sa akcentom na sevdah. Stalni pojam koji je odrednica sevdaha prožet je kroz cijelu pjesmu. Čežnja, ljubavni žar i ljubavni jad odjeća se kroz tekst cijele pjesme.

Simbolički povezujući odrednicu sevdalinke sa današnjim vremenom upoznao sam dosta lijepih, mladih djevojaka koje su zbog ratnih okolnosti i odlaska iz domovine svoju ljubav izgubile privremeno ili pak, za sva vremena. Ta čežnja mlade djevojke Ajke za ljubavlju koja je daleko zorno opsuje tragičnu sudbinu mnogih djevojaka u našoj zemlji i okruženju – istakao je autor, Ensar Bukarić. selman

Spot za singl je sniman na više lokacija u Počitelju, Mostaru i Gornjem Vakufu. Iza spota stoje Aldin Ljubunčić, Džan Ljubunčić i Enes Ajanović.

Na prijedlog režisera Aldina Ljubunčića spot smo približili našem vremenu pokazujući aktuelnost poruke koju pjesma nosi u sebi – dodao je Bukarić.

Tema spota je svevremena, vezana za nađa područja i turbulentnu historiju kroz koju Bosna i Hercegovina prolazi već vijekovima. Izabrane lokacije svojom autentičnošću plijene i povezuju vrijeme, ljude i običaje. One istovremeno stavljaju naglasak da su svim generacijama sudbine slične.

Meni kao autoru je veoma bitno da pjesme koje nastanu nađu put do publike koja zna da cijeni kvalitetnu pjesmu. Saradnja sa Selmanom Dizdarom vjerovatno će se nastaviti, ali također i rad sa našom zajedničkom grupom “Sudnji dan” mora poprimiti još ozbiljniji karakter – zaključio je Ensar Bukarić.

Pjesma “Na pendžeru” vrlo brzo pronašla put do svojih slušaoca, čemu svjedoče reakcije publike nakon festivala.

Spot premijerno možete pogledati u nastavku!