Naslovi

Želimir Altarac Čičak: Bio je legenda sarajevske scene

Želimir Čičak

Napustio nas je Želimir Altarac Čičak u 74. godini života. Mnoge su se kolege emotivnim porukama oprostili od ovog velikana. Bio je jedan od najznačajnijih kreatora bosanskohercegovačke i sarajevske muzičke scene.

Čičak je bio pionir disk-džojekstca, te urednik i voditelj mnogih popularnih redijskih i televizijskih emisija. Srčani je publicista i animator rock kulture, a zahvaljujući njemu, mnoge manifestacije su se ogranizovale i postale tradicija.
Želimir Altarac Čičak završio je Prvu gimnaziju u glavnom gradu. U svojim srednjoškolskim danima bio je urednik gimnazijskog časopisa „Polet“. Tu je objavljivao svoje pjesme i novele. Nakon završene srendje škole, često ej nastupao na večerima poezije čitajući svoje stihove koji dolaze iz duše.


Svoj epitet najboljeg disko-džojeka opravao je u podrumu Studentskog doma „Mladen Stojanović“.

Tu je djelovao prvi underground klub u Sarajevu „Barutana“ koji je zapamćem po programima koje je vodio Čičak. „Barutana“ je bila mjesto gdje su se mogla čuti najaktuelnija svjetska muzička ostvarenja trendovskog i progresivnog avangardnog žanra.


Njegova najuspješnija saradnja svakako jeste s grupom Indexi. On je za njih radio na tekstovima za pjesme. Pisao je tekstove za „Negdje na kraju u zatišju“, „Svijet u kome živim“, te stihove za njihovu antologijsku „Povratak Jacka Tbrosjeka i ostalog zla“.
U periodu od 1984. do 1992. godine djeluje kao urednik muzičkih programa, u sarajevskom Domu mladih. U tom periodu pokrenuo je i novu klupsku scenu „Muzički video art klub“ i utemeljio dvije tradicionalne muzičke manifestacije koje su se dešavale svake godine i to „Yu heavy metal fest“, te „Festival pop-rock grupa BiH – nove nade nove snage“. Tu su prve nastupe imali Merlin, Hari Mata Hari, Konvoj, Regina, Letu štuke, i mnogi drugi muzičari. Tokom ratnih sarajevskih godina, Čičak je organizovao koncerte u „Slogi“, te vodio mnoge muzičke emisije.


Također, posebnu je pažnju izazvao njegov koncert “Give Peace A Chance” u okviru tradicionalne manifestacije “Sarajevska zima” iste godine, a na kojem su nastupili gotovo svi muzičari koji su tada ostali u Sarajevu. U periodu od 1993. do 1995. na sarajevskom radiju “Zid” uređuje i vodi emisiju “Rock ‘n’ roll radio”.


Želimir Altarac Čičak organizator je i legendarnog koncerta grupe „Deep Purple“ u sarajevskoj Zetri, 2007. godine. Za svoje nesebično zalaganje dobio je mnoga društvena priznanja, od kojih su važni: Spomen-plaketa Grada Sarajeva (1980.), Zlatna medalja rada (1983. Predsjedništvo SFRJ), Estradna nagrada BiH (1990. Savez Udruženja estradnih radnika SR BiH), Zlatni liljan (1996. – Općina Centar Sarajevo), Nagrada Davorin (Posebna nagrada za afirmaciju bh. pop-rock kulture).

Njegovo posljednje priznanje koje je ostvario bilo je protekle godine. 2020. ptoglašen je Počasnim građaninom Grada Sarajeva.

Komentariši