Naslovi

Hašim Muharemović: Epidemiolog i najbolji sazlija Balkana

Doktor Hašim Muharemović bio je sazlija, pjesnik, kompozitor i slikar. Svestrani umjetnik zlatnog talenta i glasa.

Onu arijevsku ljepotu etno zvuka prezentirao je baš poput ambasadora širom svijeta. Svoje sažete i slikovite stihove stopljene u nešto tamniji vokal i svijetle emocije nadopunjavao je kucanjem uz saz i utapao u sevdalinku. Narodnu i njegovu vlastitu. Fascinantna je brojka njegovih djela koja doseže oko tri hiljade.

Na Balkanu bio je za mnoge možda i najbolji sazlija. U svojoj plodnoj muzičkoj karijeri, s ljubavlju prema sevdalinci i umijećem, borio se očuvati bh. tradicionalni zvuk. On je napravio savršen spoj zvuka saza i pjesme, održavajući tako dignitet sevdaha.

Hašim Muharemović rođen je u Srebreniku 1935. godine. Od djetinjstva i školskih dana volio je muziku. Profesor u muzičkoj školi mu je sugerisao da svira saz, jer je prepoznao njegovu ljubav prema tom instrumentu. Sa 25 godina položio je audiciju na Radio Sarajevu gdje je ostvario 60-ak snimaka.

Počeo je u doba kada je saz bio omalovažavan. Nezahvalno doba za sazlije koji su bili uvijek na meti nepristojnih komentara. On je iz inata, po završetku Medicinskog fakulteta u Sarajevu i stručnog epidemiološkog ispita u Novom Sadu, krenuo u pravilniji pristup učenju i muziciranju na sazu.

Želio je dokazati da sazlije nisu bezvrijedne kao i interpretacija sevdalinke uz njih. Posjećivao je i slušao satima poznate sazlije poput Kadira Kurtagića i Muhameda Mešanovića Hamića. Ni oni mu nisu znali dati savjet, osim onoga da svira po svom sluhu, doživljaju i viđenju muzike, pjesme koju pjeva. Počeo je vlastitom maštom kreirati pjesme i zvuk, a kasnije je počeo pisati prekrasne stihove od početka pedsetih.

Bio je vrsni epidemiologa radeći kao primarijus u Domu zdravlja Srebrenik. Hašim je ipak putovao sa sazom, svirao širom bivše Jugoslavije, Evrope, Amerike, Australije… sve do scene salzburškog “Mozarteuma”. Svaki put bio je ispraćen oduševljenjem publike, te prekrasnim komentarima o njegovom muziciranju u štampi.

Doktor Hašim Muharemović, vrsni poznavalac i autor pjesme sevdalinke, velikan sevdaha na sazu u 75. godini života je napustio ovaj svijet 2012. godine nakon dvogodišnje borbe sa srčanim problemima. Iza sebe svojoj zemlji Bosni i Hercegovini i njenoj muzičkoj baštini ostavio je malu riznicu muzičkog blaga. Sevdalinke pjesme maestralno ispjevane uz saz u kojim je stočio svu ljepotu Bosne i naroda u njoj na refinirani, slikovit način.

IZVOR: expresstabloid.ba

Komentariši