Naslovi

Damir Imamović i pjesma „O bosanske gore snježne“

U svrhu praćenja trendova na društvenim mrežama, koristeći se hashtagom #tbt (throw back Thursday), danas vam donosimo pjesmu Damira Imamovića „O bosanske gore snježne“ kojom je Damir u januaru najavio novi album.

Damir Imamović je naš najpoznatiji interpretator modernog sevdaha koji je u martu predstavio album „Singer of Tales“. Na albumu je, kako kaže, radio više od tri godine. Pjesma koja se pronašla na prvom mjestu albuma jeste upravo „O bosanske gore snažne“.

Prije nekoliko godina iz Švedske mi se javio Omer Ombašić, divan čovjek i sevdalija. Tokom rata protjeran je iz Vlasenice i od tada živi i radi u Geteborgu. Sreli smo se jer mi je htio pokazati stare pjesme koje je naučio od svoje majke i nane. I zaista su bile divne i autentične. Međutim, među njima se pojavila jedna za koju mi se učinila da bih je mogao pjevati jer me je svojom pričom jako potresla. Riječ je o pjesmi koju je Omer sam napisao: ‘O bosanske gore snježne, sevdalinko, puna čežnje…’ i predivno oslikava njegov žal za rodnim krajem, rijekom Drinom, svim tim likovima koji žive još samo u pjesmama, kazao je Damir Imamović za klix.ba.

Radeći na ovom albumu Imamović je imao priliku sa sarađuje sa londonskom produkcijom. Direktor izdavačke kuće Wrasse Records čuo je album dok je bio u pripremnoj fazi i dopao mu se već na prvu.

“Mislim da je sevdah sebi davno izborio mjesto u našem kulturnom kodu, a sve ono što se dešava u posljednje vrijeme na međunarodnoj sceni, pokazuje da sve više interesa za našom muzikom postoji i vani. Ponajviše zbog toga što ga mi, kao još uvijek relativno nova generacija muzičara, proizvodimo. Na primjer od šest albuma koje sam snimio u posljednjih petnaestak godina, dva su objavili međunarodni izdavači. Također, veliki broj koncerata sviram i za stranu publiku. Posljednjih godina sam imao vrlo uspješne turneje u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Kini i slično. Vjerujem da to sve pokazuje da je sevdah, bar kako ga ja vidim, vrlo aktuelan i da ima budućnost”, zaključuje Imamović.

Kao podrška našim muzičarima kojima u ovom periodu nije lako opstati, Hayat Produkcija svaki četvrtak će se osvrnuti na neku od numera koja je od ranije poznata publici. Pjesmu „O bosanske gore snježne“ možete poslušati u nastavku.

Komentariši