Naslovi

Alen Hrbinić „Fura“ sa svojim novim albumom!

Nakon što je održana promocija albuma prvijenca, na Alenovu adresu stižu samo riječi hvale. Album se sastoji od 15 pjesama u koje je Alen udahnuo svoju dušu i dao im sarajevski šmek. Na promociju koja se desila u Aquarius Vilsu bio je u pratnji benda koji je predvodio njegov prijatelj i kolega Vlado Podany. U razgovoru sa Alenom saznali smo kako je nastao album, kao i kakva su to njegova očekivanja od svog prvijenca.

Kako je započelo samo snimanje albuma? Šta je bila ideja i šta Vas je to podstaklo na ovaj korak?

Ja sam prvo snimio jednu pjesmu koja uopšte nije na albumu. Na toj pjesmi je učestvovala ista ekipa kao i na albumu. Nakon što sam drugu pjesmu krenuo da radim, ona je moj plan gurnula ka realizaciji. Ideja je postojala već duži period, pa se tek sad sve to realizovalo. Album se sastoji od dvje pjesme Dine Muharemovića, jedne koja je poklon iz Makedonije, a ostale su sve moja autorska djela. Ukupno je to 15 pjesama koje sam pripremio za publiku.

Album nosi simboličan naziv „Furam“. Otkud taj naziv?

To je sarajevska neka priča; Furam i kroz gomilu ljudi se guram. Trudim se da furam, ali masa muzičara je tu pa moram da se guram.

Kako biste nazvali svoj muzički pravac kojem pripadate?

U pitanju je pop-rock. Više tu ima popa, nego rocka. Moje pjesme imaju gradski sarajevski šmek i to je ono što ih čini posebnim.

Ono što je važno za svakog pjevača jeste da bude u formi. Na koji način opstajete, shodno situaciji koja nas je zadesila, da radite punom parom i svakodnevno?

Pored svih obaveza koje imam kući, kod mene je uvijek sve uz muziku. Imam studio kući i ja uvijek sviram, pjevam i uvijek sam dušom u muzici. Ako ništa ne radim, onda sjednem u studio da slušam novitete. Nemam taj momenat kada „odem da vježbam“, već se to dešava svakodnevno i spontano. To je valjda tako jer radim ono što volim.

Koja je ciljna skupina za koju ste radili ovaj album?

Nisam ni na koga ciljao. Htio sam samo da pjesme ne budu sa mnogo visokih tonova, da budu pjevljive, da može svako da ih otpjeva. Bitno mi je bilo da su ljubavnog tona, i da nikoga ne vrijeđaju. Pjesma je muzika, ljubav i emocija i potrudio sam se da to reflektuju i moje pjesme na albumu.

Šta očekujete nakon prvog albuma? Kakvu reakciju očekujete od publike?

Ukoliko dobijem podršku radio stanica i medija, ja ću biti zadovoljan. Bitno je da daju priliku publici da čuju moju muziku. Volio bih samo da sam često prisutan, možda se nekome na prvu ne svidi moja pjesma. Svako ocjenjuje po sebi šta mu odgovara ili ne. Uglavnom, ako se pjesme budu vrtile i budu u eteru ja ću biti sretan, a sve ostalo će samo po sebi doći.

Načuli smo da se već priprema novi album. Da li je to istina?

Već imam nekoliko pjesama koje su gotove, a nisu se našle na ovom albumu. Vjerovatno će se nešto novo praviti. Imam ponudu da snimi i jedan duet. Dogovori su gotovi, samo trebamo da napravimo finalnu realizaciju.

Čitav album Alena Hrbinića možete poslušati u nastavku.

Komentariši