Naslovi

Hanku Paldum savladale emocije na promociji nove pjesme: uvijek sam tugu pretvarala u raspoloženje, u ljubav

Hanka Paldum, primadona naše pjesme, promovirala je danas “Ljubav svih vremena”. Tekst i muziku za istu potpisuje Aldin Kurić Al’Dino, a aranžman Arel Češljar i Meho Radoović.

Riječ je o vrlo emotivnoj ljubavnoj pjesmi kojoj je Hanka udahnula dušu. Nova Hankina pjesma nastala je u muzičkom studiju Hayat produkcije.

Da bi sve zvučalo i izgledalo ovako savršeno, potreban je timski rad i posvećenost poslu. Hayat produkcija je ponosna na ljude koji su radili na novoj pjesme naše dive. Ne smijemo zaboraviti ni vrhunske muzičare koji su učestvovali u nastanku pjesme: Amar Češljar  – bubanj i udaraljke, Edvin Hadžić – bas, Adis Sirbubalo – klavir, Osman Dursun – kanun.

Hanku su danas na Ilidži, na promociji nove pjesme, podržale brojne kolege, prijatelji. Pored njenih najbližih bili su tu: Armin Šaković, Nihad Alibegović, Aka Hukelić, prof. Ana Babić, Slađana Mandić, Nazif Gljiva i mnogi drugi.

Profesorica Ana Babić govoreći danas o Hanki i njenoj karijeri, kazala je kako nije jednostavno pričati o jednoj takvoj ličnosti, umjetnici.

Ona je za sve nas ljubav svih vremena, ona je bezvremenska pjevačica, ličnost… Vrlo značajno je da danas pričamo o Hanki, ali nije jedostavno. To je žena sa ogromnim temperamentom i emocijom koju ona posjeduje. Hankina nova pjesma će dugo trajati. Ona je osoba koja je uvijek konstanta. Ona je stalno ista… Ona je fizički nepromjenjiva, ali je što se tiče svog glasa i pjesme, ide samo ka univerzimu. Hanku svi pamtimo, nju njegujemo godinama. Ona je specifična zbog toga što njeguje akapela stil, tradicijski način interpretiranja, do onog što je najsavremeniji zvuk – kazala je prof. Babić.

Hanka Pladum je vrlo emotivno pričala o novoj pjesmi, o životu…

Pjesma je čuva. Ona se ne može naručiti. Ona se samo desi. Ja sve što radim, radim iz duše, iskreno. Pjesma sama dolazi jer ona je dio naših duša, našeg stanja, našeg raspoloženja. Uvijek sam tugu pretvarala u raspoloženje, u ljubav, radost… jer sam svjesna da samo kao takva mogu se u životu izboriti pored svih iskušenja koja nam se nameću. Uvijek sam birala putanju ljubavi, radosti, zadovoljstva. I sada kada nas je zadesilo što nas je zadesilo, trudim se da se s tim izborim na sebi svojsten način. Tri godine sam čekala na ovu pjemsu koju je napisao Al’Dino koji mi je napisao i antologijsku pjesmu “Mojoj majci”. Iskoristila sam ovaj period da uradim nešto lijepo za sebe, za one koji mene okružuju, za one koji žive život, žive ljubav. Vječno sam bila i ostat ću dijete – kazala je između ostalog Hanka Paldum koja nije mogla sakriti suze nakon brojnih riječi koje je čula o sebi.  

Pjesma je snimana u Isa-begovoj tekiji i hotelu „Evropa“ i na najbolji moguči naćin predstavili su riječi i emociju nove Hankine pjesme. Za našu Hanku ovo je bilo sjajno iskustvo gdje je opet uspjela pokazati zašto nosi nadimak bosanskohercegovačke dive.

Hanka Paldum je uvijek poseban naglasak stavlja na tradicionalnu muziku, njegujući etno-elemente i nepresušni izvor bogatog opusa sevdalinki kao svoje elementarno obilježje. Poštujući sevdah, tradiciju i sve ono izvorno što sevdalinka u sebi nosi, Hanka voli i koketiranje s novim aranžmanima. Mnogi je nazivaju kraljicom sevdaha. Svojevremeno je kazala da joj ta titula laska, te da je vrlo počašćena, ali uz sve, to je i jedna vrsta tereta: treba je dostojanstveno nositi i opravdati povjerenje publike.

Sebe je oduvijek prvenstveno smatrala ženom i majkom, a tek onda umjetnicom. Kaže da glazbu smatra dijelom sebe i da nikada nije obraćala posebnu pažnju na karijeru niti se opterećivala poslovnim uspjesima. Više ne radi punim tempom pa voli reći da sada posao juri nju, a ne ona njega.

Komentariši