Naslovi

Svi su ga znali kao Pjevača: Mirno spavaj, dragi Davore

Na današnji dan, na vječni počinak otišao je Davorin Popović, muzička legenda glavnog grada Bosne i Hercegovine i pjevač nezaboravnih “Indexa”.


Davorin Popović rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu, u građanskoj porodici. Otac Stjepan bio je službenik, dok je majka Tereza bila stomatologinja. Odmilja su ga svi zvali Dačo, a nadimak Pimpek dobio je još u djetinjstvu zbog izrasline kraj lijevog uha. Javnosti je bio poznat i kao Pjevač – nadimak koji je sam sebi dao, obično počinjući svoje priče riječima: “Slušaj, da ti Pjevač nešto kaže…” Tako su ga i drugi počeli zvati, pa kada bi se reklo Pjevač, mislilo se samo na jednog!


Iako je u sportu bio uspješan i jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu, Davor je rano otkrio i ljubav prema muzici. Svoju karijeru započeo je u grupi “Lutalice”, a “Indeksima” se, zajedno s basistom Fadilom Redžićem i gitaristom Slobodanom Kovačevićem, pridružio 1964. godine. Do 1967. godine svirali su više obrade nego svoje pjesme, ali od te godine fokusirali su se na autorski rad. Iako je i sam učestvovao u pisanju nekih pjesama, Davor je uvijek sebe nazivao Pjevačem.
“Indexi” su u cijeloj karijeri objavili samo dva studijska albuma. Kao vokalni solista, uz pomoć kolega iz benda, Popović je objavio svoja tri albuma “Svaka je ljubav ista (osim one prave)” (1975), “S tobom dijelim sve” (1984) i album istog naziva, ali s drugim pjesmama 1995. godine.


Pjesme “Indexa”, a najviše balade, ostale su zauvijek upisane u našu pop-kulturu, kao što su “Sanjam”, “Predaj se srce”, “Da sam ja netko”, “Bacila je sve niz rijeku” i mnoge druge.
U životu je imao jednu ljubav, bila je to supruga Sanja, s kojom je imao sina Darija.
“U javnost nisam izlazila ni kada je Davorin bio živ. Ni on nikada nije pričao o svom privatnom životu. Mi smo bili porodica koja je živjela sasvim normalnim životom”, rekla je prije nekoliko godina Sanja.
Kad je počeo rat, Popović je ostao u Sarajevu, iako je dan prije okupacije bio upozoren da pobjegne.

“Ja sam ostao. Pa gdje ću bježati? Šta bi bilo sa Sarajevom da sam ja otišao? Kad pukne, neko reaguje tako što se onesvijesti, a neko ne. To je sve individualno. Ne treba te ljude optuživati. Oni su jedan veliki kulturni potencijal. Glupo je sad ih tjerati. Treba gledati kako ih vratiti u Sarajevo”, rekao je kasnije o onima koji su otišli navrijeme.
Posljednji koncert imao je 5. maja 2001. godine u Banjoj Luci. Popović je tada već znao da boluje od raka gušterače i bio je slab, ali nije htio otkazati nijedan nastup. Javnost nije znala za njegovu bolest, a on je preminuo samo mjesec i po kasnije, u 55. godini.
Pimpek je bio zaštitni znak grupe sve do njenog kraja, odnosno 2001. godine. Mnogo je volio Sarajevo, a i Sarajevo je voljelo njega. Kao član “Indexa”, dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima. Godišnja muzička nagrada u BiH ustanovljena 2002. godine u njegovu čast, nazvana je “Davorin”, a kasnije je preimenovana u nagradu “Indexi”.

Komentariši