Naslovi

Poznat datum održavanja Ilidžanskog festivala

Ilidžanski festival ove godine bit će održan od 25. do 27. jula.

Već šestu godinu Općina Ilidža i Hayat televizija zajedničkim snagama organiziraju ovu prestižnu muzičku manifestaciju, na kojoj je prošle godine pobijedio Asmir Muhadžer sa pjesmom “Jabuka”.

“Imali smo organizacioni odbor i određen je datum održavanja. Pripreme idu svojim tokom i više detalja bit će poznato krajem sedmice” – kaže Denis Muhović, pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Općine Ilidža.

Takmičarski program Ilidžanskog festivala održava se od 1964. godine.

“Prvi Ilidžanski festival nije bio takmičarskog karaktera i on je nastao kao ideja pjevača iz Bosne i Hercegovine da prikupe pomoć i pokažu solidarnost sa gradom Skopljem koji je 1963. godine pretrpio stravičan zemljotres u kojem je poginulo više od 1.000 ljudi. Taj humanitarni koncert bio je izuzetno uspješan i onda se pojavila ideja da on preraste u festival narodne muzike, što se i desilo. Na prvom izdanju ovog jedinstvenog muzičkog događaja prvu nagradu publike osvojio je Safet Isović sa kompozicijom “Jablani se povijaju”, a prema ocjeni stručnog žirija, najbolji je bio Zaim Imamović sa pjesmom “Pokraj Jajca teče voda Pliva”. To je bio početak velikog Ilidžanskog festivala na kojem su stasala najveća imena narodne muzike” –  kaže za Faktor Enver Šadinlija, vrsni poznavalac sevdalinke i narodne muzike.

Komentariši