Naslovi

Aca Čergar: Disciplinovanost je ključ uspjeha

Srbijanski harmonikaš, Aleksandra Nikolić, poznatiji u javnosti kao Aca Čergar, gostovao je ove sedmice u Wow Hayat Production Show-u.

Aca Čergar se od ranog djetinjstva posvetio muzičkom stvaralaštvu, te je godinama usavršavao svoj talenat zbog čega je dobio brojne nagrade poput: Prva harmonika Soko Banje, Najuspješniji harmonikaš decenije i Najuspješniji romski muzičar decenije.

Na taj način Aca Čergar je sa svojim orkestrom postao jedan od najtraženijih i napopularnijih orkestara za sve vrste manifestacija koje se organizuju na Balkanu i u Evropi.

Pored toga što je izvrstan harmonikaš, Aca Čergar je i učitelj harmonike u Beču, te je za kamere HP Show-a rekao nešto više o svojim metodama.

Ja sam zapamtio dosta toga kako su mene učili moji majstori. Učio sam kod čika Jovice Petkovića i kod mog amidže Miki Nikolića. Pokušavam koristiti njihovu metodu uz svoje određene dodatke i sa svojim učenicima. U Beču imam muzičku školu sa učenicima i od šest godina, a uz igru, osmijeh i pozitivnu energiju znanje se može prenijeti. Učeniku mora biti lijepo kada ide kod svog učitelja i tako će automatski prihvatiti lekciju. – izjavio je Aca Čergar.

Aca Čergar se prisjetio i svog djetinjstva i brojnih žrtvovanja koje je morao uraditi na putu ka uspjehu.

Težak je to put. Na njemu moraš da se odrekneš mnogih lijepih stvari. Moje djetinjstvo je prošlo u sobi uz kasetofon i harmoniku. Ja do skoro nisam znao da vozim biciklo i igram nogomet. Tada nisam imao vremena za to, moji roditelji i učitelji su bili veoma strogi i za mene su imali jasno zacrtane planove. – dodao je Aca Čergar.

Put do slave, brojnih nagrada i vrsnog harmonikaša nije bio lagan. Brojni bi rekli da se njegov nivo umijeća može postići samo ukoliko se posjeduje muzički gen, ali Aca Čergar ne smatra da je to nužno istina.

„Ja u mladosti nisam bio naročito talentovan muzičar, ali sam bio uporan. Disciplinovanost je siguran ključ uspjeha.“ – naveo je Aca Čergar.

Cijelu emisiju sa Acom možete pogledati ovdje:

Komentariši