Naslovi

Almir Aka Hukelić – Novi projekat doprinos je tradicionalnoj bosanskoj muzici

Almir Hukelić Aka, popularni muzičar i jedan od najboljih gitarista u BiH, publici predstavlja svoj novi projekat “Tragovima Balkana uz saz”. On je još 1988. godine odlučio da snimi instrumentalni album. Od tada je stvorio četiri albuma koji su otvorili put mnogim gitaristima u čarobni svijet instrumentala.

U želji da se saz, kao bosanski tradicionalni instrument, promoviše na pravi način nastao je projekat “Tragovima Balkana uz saz”. Objedinio je 5 numera, od kojih je jednu sam komponovao, a ostale četiri su tradicionalne bosanske pjesme.

Saz, riječ je perzijskog porijekla koja znači trska, tačnije šum trske. Kao žičani instrument koji pripada grupi tambura, saz uz sevdalinku čini dio jedinstvene muzičke bosanske tradicije. 

Novi projekat doprinos je tradicionalnoj bosanskoj muzici. Prvi put će biti saz bez pjevača, a sve je počelo od želje da instrument približim novoj publici – kaže Almir Hukelić Aka.

“Tragovima Balkana uz saz” objedinio je istoimenu numeru, “Bogata sam, imam svega”, “Dva Morića”, “Na hastalu gori svijeća”, te “Sinoć sam ti Safo”. Svaka instrumentalna numera dobila je i svoj vizuelni identitet na prelijepim lokacija Bosne i Hercegovine.

Za snimanje videozapisa su bili zaduženi Taik Ganić (kamera) i Ismet Polovina (dron). Sve sam snimao u studiju Amadeus kod Marina Meštrovića– zaključuje Hukelić.

Cijeli projekat pronađite na svim digitalnim platformama, kao i na našem YouTube kanalu.