Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 957

Menu

HILJADARKA

HILJADARKA

Film „Hiljadarka“ reditelja Nenada Djurića koji je premijerno predstavljen publici na ovogodišnjem SFF-u priča priču o rudaru Atifu Kutroviću, poštenom, uzornom i vrijednom rudaru koji traži svoje mjesto pod suncem.

Kakav je bio život u tom komunistgičkom periodu, otkrit će odlična glumačka postava koju čine Nikola Kojo, Armin Omerović, Aida Bukva, Branislav Trifunović i mnogi drugi.

Film je snimljen na širem lokalitetu općine Banovići, a radi se o izrazito ambicioznom projektu snimljenom prema originalnom scenariju uspješnog bosanskohercegovačkog pisca Zilhada Ključanina na čijem se razvijanju radilo nekoliko godina.

Merak u film unosi poznata estradna umjetnica koja je svojim glasom uljepšala težak život rudara, Ruža Efendić, u javnosti poznata kao balkanska Ruža. Ruža u filmu ``Hiljadarka`` ima svoju sudbinsku ulogu - žena koja donosi odušak, merak i zaborav svih briga uz pjesmu.

Uz nju, njen glas i harizmu svi problemi nestaju u malom rudarskom gradu.

“Velika mi je čast što sam dio ovako divne ekipe i ovakvog fantastičnog projekta. Ponosna sam i sretna što svojom pjesmom i pojavom u filmu mogu prikazati jednu životnu priču čovjeka koji je radom postigao ono što imperativ života - poštenje i iskrenost. Unijela sam svoju dušu u pjesmu i nadam se da će to publika uspjeti da vidi na filmskom platnu“, dodala je Ruža.

Muziku, tekst i aranžman „Hiljadarke“ napisao je kompozitor Vlado Podany, koji je po prvi put zaplovio u ovakav muzički žanr i sjajno uradio posao. „Ja nisam neko ko zna napraviti pjesmu...naročito ovakvu, ali dogodi se...zahvaljujući prvenstveno komponovanjem muzike za film "Hiljadarka" i saradnjom sa sjajnom pjevačicom Ružom Efendić.

Zapravo sam napravio kreativni preokret u sebi, uradio sjajan posao koji je rezultirao kompozicijom "Hiljadarka"...I opet zahvaljujući filmu, njegovom radnjom i emocijom koju nosi, hrabro ali sigurno napišem i tekst kompozicije koji ima svoju ljubavnu, nostalgičnu ali i duhovitu notu...i evo, pjesma "Hiljadarka" je tu...Dopast će se svima, u to sam siguran...“- kazao je Vlado Podany.

Video

TOP LISTA - ZABAVNA

1. Armin Muzaferija - Voljenom odlaze voljeni
2. Goran Karan - Jednom dnevno
5. The Babe Barbarella - Znam
6. Činčila Band - Marš na Mars
7. Indira Forza - Nisam spavala
8. Leo & Izabela Martinović - Samo ne brini za mene
9. Bukowskee - Amman
10. Enes Ukić - Vjenčani dar

TOP LISTA - NARODNA

1. Armin Šaković - Dobra strano mog života
2. Ruža Efendić- Ruža i trn
3. Šaćir Ameti - Dobra duša
4. Adnan Jakupović- Pješke
5. Semir Ceric Koke - Sve i sad
6. Sladja - Da ne čuje zlo
7. Kemal Hasić - Tebi malo je
8. Mikica - Ostavljena kraljica
9. Amra Halebić - Za sve kasno je
10. Haris Sefer- Dragana

TOP VIDEO

1. dRUMELODY - You and Me
2. Zona iskljuchenja - Zauvijek mlad
3. Dženan Jahić - Miramar
4. Goran Karan - Jednom dnevno
5. Jasmin Burek -Nista više nije isto
6. Grupa autora - Jednaki
7. Zejd Šoto - Slovo o ljubavi
8. Šaćir Ameti - Znam te znam
9. Mensur Salkić - Šutim
10. Adis Škaljo - Pa šta