hayat-musichayat-folk

Menu

HILJADARKA

HILJADARKA

Film „Hiljadarka“ reditelja Nenada Djurića koji je premijerno predstavljen publici na ovogodišnjem SFF-u priča priču o rudaru Atifu Kutroviću, poštenom, uzornom i vrijednom rudaru koji traži svoje mjesto pod suncem.

Kakav je bio život u tom komunistgičkom periodu, otkrit će odlična glumačka postava koju čine Nikola Kojo, Armin Omerović, Aida Bukva, Branislav Trifunović i mnogi drugi.

Film je snimljen na širem lokalitetu općine Banovići, a radi se o izrazito ambicioznom projektu snimljenom prema originalnom scenariju uspješnog bosanskohercegovačkog pisca Zilhada Ključanina na čijem se razvijanju radilo nekoliko godina.

Merak u film unosi poznata estradna umjetnica koja je svojim glasom uljepšala težak život rudara, Ruža Efendić, u javnosti poznata kao balkanska Ruža. Ruža u filmu ``Hiljadarka`` ima svoju sudbinsku ulogu - žena koja donosi odušak, merak i zaborav svih briga uz pjesmu.

Uz nju, njen glas i harizmu svi problemi nestaju u malom rudarskom gradu.

“Velika mi je čast što sam dio ovako divne ekipe i ovakvog fantastičnog projekta. Ponosna sam i sretna što svojom pjesmom i pojavom u filmu mogu prikazati jednu životnu priču čovjeka koji je radom postigao ono što imperativ života - poštenje i iskrenost. Unijela sam svoju dušu u pjesmu i nadam se da će to publika uspjeti da vidi na filmskom platnu“, dodala je Ruža.

Muziku, tekst i aranžman „Hiljadarke“ napisao je kompozitor Vlado Podany, koji je po prvi put zaplovio u ovakav muzički žanr i sjajno uradio posao. „Ja nisam neko ko zna napraviti pjesmu...naročito ovakvu, ali dogodi se...zahvaljujući prvenstveno komponovanjem muzike za film "Hiljadarka" i saradnjom sa sjajnom pjevačicom Ružom Efendić.

Zapravo sam napravio kreativni preokret u sebi, uradio sjajan posao koji je rezultirao kompozicijom "Hiljadarka"...I opet zahvaljujući filmu, njegovom radnjom i emocijom koju nosi, hrabro ali sigurno napišem i tekst kompozicije koji ima svoju ljubavnu, nostalgičnu ali i duhovitu notu...i evo, pjesma "Hiljadarka" je tu...Dopast će se svima, u to sam siguran...“- kazao je Vlado Podany.

Video

TOP LISTA - ZABAVNA

1. Jasna & Sergej - Da si tu
2. Adis Skaljo - Za nas
3. Zona iskljuchenja - Vila
5. Igor Vukojević - Ubi' se sa srećom
6. Ina - Tim za nebo
7. NesKoH - Zauvijek sa vama
8. Dženan J.-Ti si tako dobra mala
9. Zlatan K. - Let love be your game
10.EFC - Nisam sam

TOP LISTA - NARODNA

1. Denial - Zli anđeli
2. Kemo Hasić - Moje je tvoje sve
3. Elvira Rahić - Žurka
4. Nihad A. - Donesi divlje mirise
5. Sejo Boy - Žena nevjerna
6. Haris Sefer- Ljubavi moja
7. Haris Sefer - Bila mi je
8. Adnan Jakupović - Mati
9. Picardia band - Na valovima
10. Alen Osmanović - Dragulji

TOP VIDEO

1. Armin Muzaferija - Samo ti
2. Zona iskljuchenja - Zauvijek mlad
3. Dženan Jahić - Miramar
4. Denial Ahmetović - Godine prolaze
5. Jasmin Burek -Nista više nije isto
6. Enes Begović - Oprosti srećo
7. Dijana ft. DJ Gurumix-Nemoj da se tripuješ
8. Šaćir Ameti - Znam te znam
9. Mensur Salkić - Šutim
10. Adis Škaljo - Pa šta